Ministrul Economiei: România poate deveni furnizor strategic de semiconductori în UE

Florin Spătaru, ministrul Economiei, consideră că România ar putea utiliza bani din PNRR pentru dezvoltarea unui ecosistem menit să susțină cercetarea și producția de semiconductori.
AGERPRES - mar, 14 dec. 2021, 18:58
Ministrul Economiei: România poate deveni furnizor strategic de semiconductori în UE

România poate deveni furnizor strategic de semiconductori în UE şi, în acest sens, ne dorim dezvoltarea sectorului de microelectronică, cu ajutorul banilor din PNRR, a afirmat, marţi, Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.

El a prezentat trei proiecte strategice ale ministerului pentru anul următor, reprezentative pentru planul de reindustrializare a economiei româneşti.

„Vreau să prezint câteva proiecte care fac parte din planul de reindustrializare a României. Îmi doresc să asigur continuitatea şi să dezvolt programe consistente pentru Ministerul Economiei şi economia naţională. Un prim proiect pe care vreau să-l prezint se referă la microelectronică. România are o tradiţie în acest domeniu, dar în ultima perioadă am devenit integratori, cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, planul prevede dezvoltarea unui ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, centre de dezvoltare naţională şi universităţi, să putem asigura semiconductori pentru industria auto şi alte industrii.

„Bugetul acestui program este de 500 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până în 2026 şi permite dezvoltarea a trei centre de producţie şi centre de dezvoltare şi inovare în jurul universităţilor din România”, a continuat Spătaru.

El a arătat că există deja companii care şi-au arătat intenţia de a dezvolta astfel de centre în România.

„Avem în acest moment companii care vor să dezvolte centre de producţie şi inovare în România. Suntem în proces de selecţie şi la sfârşitul lunii ianuarie vom avea primii beneficiari ai acestor fonduri. Ne orientăm în special către industria auto, dar aceştia sunt producători mari, care vor să-şi dezvolte capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto. În agricultură, de asemenea, avem nevoie de semiconductori, agricultura are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale”, a spus oficialul guvernamental.

Spătaru a amintit de tendinţa europeană de a fabrica în UE produsele strategice. „Cu siguranţă România poate deveni un pol de competitivitate în industria europeană, în acest peisaj putem să ne poziţionăm ca furnizori strategici în UE”, a subliniat ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...