Ministrul Educaţiei: Examenele în 2013 rămân aşa cum s-au anunţat

Examenele din 2013 rămân aşa cum au fost anunţate, o decizie privind clasa pregătitoare va fi luată după evaluarea din ianuarie, iar legat de clasa a IX-a, după consultări, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, "care nu vrea schimbări de dragul schimbării".
Economica.net - lun, 24 dec. 2012, 05:23
Ministrul Educaţiei: Examenele în 2013 rămân aşa cum s-au anunţat

„Aş vrea să spun clar de la început: nu sunt adeptul schimbării de dragul schimbării, nu sunt adeptul schimbării peste noapte. Pe de altă parte, nu pot spune că în Educaţie nu trebuie schimbat nimic, pentru că sistemul de educaţie trebuie să de updateze nevoilor societăţii care sunt într-o continuă schimbare. Este nevoie, de exemplu de schimbarea manualelor, unele fiind vechi de peste 14 ani. Dar nu schimbăm manualele mâin,e pentru că nu poţi să faci aşa ceva. Ai nevoie de un an, un an şi jumătate de analize, de clarificări metodologice şi conceperea manualelor. Iar pentru schimbarea cărţilor pentru un cliclu de patru ani avem nevoie de patru ani. Schimbarea manualelor se va face gradual. Un copil care a început cu un concept în clasa a V-a trebuie să continue în acelaşi spirit până la finalizarea gimnaziului”, a mai spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Vor fi schimbări dar gradule şi în măsura în care sistemul solicită aceste schimbări, iar ele vor fi adoptate numai după dialog, a adăugat Pricopie.

Potrivit ministrului, atunci când se doreşte o anumită direcţie în educaţie, trebuie să existe argumente pentru schimbare.

„Trebuie să avem date şi argumente, analiză comparativă atunci când mergi într-o direcţie, pentru că nu numai noi avem problema manualelor, a ceea ce se întâmplă în clasă sau a programei încărcate. Înainte de a decide trebuie să vedem şi ce fac alţii şi aici este foarte important dialogul cu organismele internaţionale abilitate, rolul pe care noi îl acordăm Institutului de Ştiinţe al Educaţiei. Vreau să fie mult mai vizibil în toate aceste discuţii publice. Este rolul lui, este rolul Ministerului Educaţiei să-i dea forţă şi susţinere financiară şi să contibuie la definirea soluţiei. Ministrul nu are soluţiile în buzunar, el gestionează procesul prin care se identifică cele mai bune soluţii”, a continuat Pricopie.

Legat de examenle finale, ministrul a spus că în anul şcolar 2012-2013 nu se schimbă nimic, testele rămânând aşa cum au fost anunţate.

„Nu vorbim de schimbări la admitere în acest an. Bacalaureatul rămâne la fel, conform legislaţiei în vigoare, este exact ca anul trecut. Avem în Parlament o lege de modificare a bacalaureatului, vom vedea ce decizie va fi luată. Nu îmi propun să introduc ordonanţe de modificare a legii ca să modific examneul în acest an şcolar. Este foarte important să vedem ce decizie va lua Parlamentul legat de legea privind examenul de bacalaureat”, a precizat ministrul.

El a spus că sistemul de educaţie are nevoie de o planificare strategică.

„În primul rând trebuie să respectăm principiul dialogului social şi măsurile care vor fi adoptate să fie rezultatul dialogului cu actorii din sistem, şcoli, licee, profesori cei care administrează sistemul, cercetătorii, să facem cercetări să vedem care sunt problemele. Schimbările peste noapte nu aduc nimic bun”, a mai spus Pricopie.

Legat de clasa I şi clasa pregătitoare, ministrul a precizat că discuţia nu poate fi „deconectată” de la ceea ce va oferi evaluarea părerilor şi a rezultatelor, care vor fi cunoscute în ianuarie.

„Vrem să corectăm neajunsurile din anul anterior. Bătălia pentru şcolile bune a existat din totdeauna. Este bine că este aşa. Ceea ce trebuie să facem noi şi inspectoratele este să găsim soluţiile cele mai simple corecte şi transparente pentru a justifica o decizie, o măsură sau alta”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă va schimba inspectorii generali şcolari sau directorii care nu sunt din USL, ministrul a răspuns negativ

„Nu am intenţia să schimb pe cineva, doar dacă persoana respectivă nu-şi respectă atribuţiile. Cred că trebuie să dăm stabilitate, atât inspectorilor şi directorilor. Sigur, vor fi concursuri pentru că ele se organizează din patru în patru ani. Nu putem face peste noapte mii de concursuri de inspectori şi de directori şi acesta va fi făcute gradual. Dar trebuie să declanşăm concursurile în cadrul anului 2013. Îmi doresc pentru noul an şi pentru tot mandatul să avem linişte şi stabilitate, şi un buget corespunzător ca să ne vedem de ceea ce avem la clasă. Performanţa şi calitatea nu trebuie măsurate doar la nivelul ţării , ci la nivel internaţional”, a conchis ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a fost numit ministru al Educaţiei vineri, 21 decembrie, el preluând mandatul de la Ecaterina Andronescu.

Te-ar mai putea interesa și
O companie ungară intenționează să construiască fabrici de panouri fotovoltaice în România. Investiție de 320 de milioane de euro
O companie ungară intenționează să construiască fabrici de panouri fotovoltaice în România. Investiție de 320 de ...
Compania ungară Astrasun are un proiect de construcție a trei fabrici în sudul României, unde să se producă panouri fotovoltaice, potrivit anunțului făcut de oficialii firmei la conferința......
Plaza Centers vrea despăgubiri de 262 milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului Casa Radio
Plaza Centers vrea despăgubiri de 262 milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului Casa Radio
Dezvoltatorul Casa Radio cere despăgubiri de 262 de milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului ...
Aeroportul Internațional din Timișoara: A fost semnat contractul cu Concelex pentru noul terminal de pasageri
Aeroportul Internațional din Timișoara: A fost semnat contractul cu Concelex pentru noul terminal de pasageri
Marți, 17 mai 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și construcția terminalului de plecări curse externe ...
Raport BCR/Erste – România a trecut printr-o recesiune tehnică în S1 din 2020. Creşterea economică din 2022 ar putea fi de aproximativ 5%
Raport BCR/Erste – România a trecut printr-o recesiune tehnică în S1 din 2020. Creşterea economică din 2022 ar ...
România a trecut printr-o recesiune tehnică în primul semestru din 2020, iar pe baza datelor disponibile, creşterea economică ...