Companiile energetice de stat vor investi în acest an 1 miliard de euro în modernizări – Ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat marţi seara, la Antena 3, că a cerut companiilor din subordine să prevadă în mod obligatoriu în acest an alocarea a minimum 20% din venituri pentru investiţii, ceea ce înseamnă că în acest an aceste societăţi vor investi 1 miliard de euro în modernizări.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 18:40
Companiile energetice de stat vor investi în acest an 1 miliard de euro în modernizări - Ministrul Energiei

Ministrul a subliniat că sunt companii de stat care nu şi-au îndeplinit planul de investiţii asumat pentru anul trecut.

„Majoritatea companiilor, dacă vă uitaţi la capitolul de investiţii, sunt sub nivelul de investiţii care l-au stabilit în anul 2015 pentru 2016. Ei nu au reuşit să investească 100% din ce au stabilit din bugetul pe 2016, fără să vorbim de rezerve”, a afirmat Petcu.

Potrivit ministrului, în afară de Transgaz şi Transelectrica, al căror acţionar majoritar este Ministerul Economiei, doar companiile din domeniul energiei au virat peste 4 miliarde lei, adică aproape un miliard de euro, către bugetul statului.

„Mă refer ca taxe, dincolo de valoarea dividendelor, care a fost redistribuită, care ajung în total la aproape milioane euro”, a declarat Petcu.

De asemenea, ministrul Energiei a mai spus că firme specializate vor recruta conducerile companiilor energetice de stat, unde acum administratorii sunt provizorii, numiţi pentru patru luni.

„Vor fi companii care vor fi selectate de Ministerul Energiei să facă această selecţie. Deci vorbim de o perioadă tranzitorie, în care statul trebuie să se mişte foarte repede pe câteva obiective şi în special sunt cele legate de investiţii. Dacă cei din consiliul de administraţie nu înţeleg că pe noi ne interesează investiţiile – pentru că eu cum pot să aduc bani în economie suplimentar, pot să aduc prin aceste dividende, dar pot să aduc făcând performanţă şi investind”, a menţionat Petcu.

Ministrul Energiei spune că un criteriu important pe care consiliile de administraţie le vor impune conducerilor executive ale societăţilor energetice de stat este de a realiza investiţii de cel puţin 20% din venituri.

„Eu am cerut companiilor din Ministerul Energiei ca să îşi prevadă obligatoriu în acest an minim 20% din venituri pentru investiţii. Şi ele le-au prevăzut toate. 20% înseamnă aproape 1 miliard de euro care se va investi pentru modernizări. Pentru că acesta va fi criteriul. I-am forţat ca, prin creionarea bugetului, să aducă încă un miliard de euro pentru investiţii”, a mai spus Petcu.

Ministerul Energiei este acţionar majoritar la cele mai profitabile companii de stat, între care Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet sau Oil Terminal.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...