Ministrul Energiei: Companiile vor fi impulsionate să facă investiţii, dacă 90% din profit va merge către acţionari

Companiile de stat vor fi impulsionate să facă mai multe investiţii şi nu să păstreze banii în rezerve, după ce Guvernul va decide distribuirea către acţionari a 90% din profitul obţinut, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 19 feb. 2018, 10:50
Ministrul Energiei: Companiile vor fi impulsionate să facă investiţii, dacă 90% din profit va merge către acţionari

El a fost întrebat cum vor fi afectate investiţiile companiilor de decizia Guvernului, care a aprobat recent un memorandum prin care cel puţin 90% din profitul companiilor de stat va merge în dividende.

‘Dacă aş fi constatat că firmele la care avem participaţii au făcut investiţii din banii pe care i-au câştigat, atunci aş fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au nişte rezerve, faptul că aceste rezerve trec, şi subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul naţional şi se reîntorc din bugetul naţional pentru investiţii, eu cred că e vorba de circulaţia banilor mai repede şi poate că acest lucru va eficientiza investiţiile, va creşte numărul de investiţii’, a spus ministrul.

El a vorbit şi despre cele 400 de milioane de euro pe care Enel i-a plătit statului român în luna aprilie anul trecut, în schimbul unei participaţii minoritare la Electrica Muntenia Sud, spunând iniţial că această sumă nu a ajuns încă în conturile Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie.

‘Din fericire, anul trecut am înregistrat un succes la Curtea de Arbitraj pentru că avem din ce în ce mai mulţi buni profesionişti care să se ocupe de aceste litigii. Banii ăştia, care vor ajunge în conturile SAPE, sunt nişte bani pe care îi vom utiliza la investiţii, pentru că SAPE asta trebuie să facă. Din nefericire, până acum nu a făcut-o’, a spus Anton.

Ministrul a arătat, ulterior, că aceşti bani ‘sunt acolo’: ‘Banii aceştia, care sunt acolo, trebuie investiţi în energie, nu pot fi folosiţi în altceva’.

‘Nu împărţim energia pe bucăţele, pentru că atunci începem să ne certăm, fiecare pe bucăţica lui. Eu cred că fiecare avem o listă prioritară de investiţii. Eu am anunţat vreo două, am vorbit de Mintia, unde este o investiţie mare, am vorbit de… Nu vreau să vă spun ce se va întâmpla anul ăsta, pentru că… vorbim de retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, o am foarte aproape de suflet, dar vrem să facem centrala de la Tarniţa, vrem să retehnologizăm centrala nucleară, acestea sunt toate investiţii’, a explicat acesta.

Anton a apreciat că Tarniţa este un proiect de care România are nevoie.

‘Tarniţa este un proiect pe care, din nişte motive pe care nu le cunosc, l-am dat deoparte. Tarniţa este un proiect pe care România trebuie să-l facă, poate nu la 1.000 de MW, cât era uşor megaloman proiectat iniţial, dar România nu are nicio centrală cu acumulare prin pompaj în funcţiune’, a adăugat el.

Ministrul a enumerat la priorităţi şi retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, însă, în ceea ce priveşte realizarea reactoarelor 3 şi 4, nu a putut da un termen concret privind finalizarea negocierilor.

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile statului cu acţionarii majoritari de la Rompetrol pe tema memorandumului şi al privatizării participaţiei statului vor fi finalizate în acest an.

Întrebat dacă a discutat cu acţionarii de la Rompetrol situaţia acţiunilor pe care le mai deţine statul, el a răspuns: ‘Nu ministrul invită la discuţii acţionarii. Desigur că reprezentanţii ministerului participă la discuţii, dar ministrul nu invită la discuţii, nu avem discuţii cu toţi acţionarii, investitorii şi aşa mai departe’.

‘La Rompetrol, din câte ştiu eu, avem discuţii cu kazahii mai hotărât, mă rog chinezii, dacă vreţi să le spuneţi aşa, dar ei vin să discute cu reprezentanţii. Discuţiile sunt în curs şi să vă comunicăm’, a subliniat şeful de la Energie.

De asemenea, jurnaliştii au vrut să ştie dacă acesta poate da garanţii că programul de privatizări al ministerului pentru acest an, care prevede o sumă de bani din privatizarea participaţiei minoritare la Rompetrol, va fi respectat.

‘În programul de Guvernare?’, a întrebat ministrul iniţial.

Jurnaliştii i-au precizat că este vorba de un proiect de Hotărâre de Guvern privind bugetul din activităţile de privatizări al ministerului, postat pe site-ul instituţiei.

‘Noi ne dorim ca în anul acesta să se stingă cumva această problemă şi, din câte ştiu eu, şi nu ştiu rău, sunt discuţii serioase cu acest subiect’, a susţinut Anton.

El a mai fost întrebat dacă s-a întâlnit până acum cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

‘Cu preşedintele ANRE nu am avut întâlnire, pentru că ANRE nu este în subordinea mea, ci a Parlamentului. Am planificat o întâlnire săptămâna asta cu preşedintele ANRE şi cu preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor’, a arătat Anton, fără să precizeze care este scopul întâlnirii.

Te-ar mai putea interesa și
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, format din rachete, obuze şi echipamente de apărare aeriană pentru a......
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...