Ministrul Energiei, dispus să discute cu Firea şi consilierii în cazul ELCEN-RADET: „Sunt luate în calcul mai multe scenarii”

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunţat că e dispus să poarte discuţii cu Consiliul General şi noul Primar General pentru a găsi o soluţie pe termen lung în criza ELCEN-RADET, ca să se preîntâmpine astfel o eventuală agravare a crizei, ceea ce ar afecta viaţa locuitorilor Bucureştiului, potrivit Mediafax.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 19:32
Ministrul Energiei, dispus să discute cu Firea şi consilierii în cazul ELCEN-RADET:

‘Încă de începutul mandatului la Ministerul Energiei, am avut o legătură şi un dialog constant cu reprezentanţii administraţiei locale. În acest fel, am reuşit să evităm mai multe situaţii critice, cum a fost cea din sezonul de iarnă. Cred că dialogul instituţional este singura cale pentru a evita o situaţie dramatică. Cu această ocazie, aş vrea să adresez o invitaţie la dialog factorilor de decizie din administraţia locală, astfel încât să putem preîntâmpina o eventuală agravare a crizei dintre ELCEN şi RADET. Sunt convins că toate părţile implicate sunt conştiente de faptul că un eşec în această situaţie va afecta în mod direct viaţa locuitorilor Capitalei şi cred că acest motiv este suficient pentru a ne aduce pe toţi la masa dialogului şi a ne concentra toate eforturile pentru rezolvarea problemelor apărute’, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis AGERPRES, relaţia dintre societatea comercială Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti este strict o relaţie de natură comercială între două entităţi independente decizional.

‘În cadrul acestei relaţii, rolul ELCEN este acela de a furniza agent termic la parametrii contractuali către RADET. Modul în care RADET livrează mai departe către populaţie acest agent termic nu intră sub nicio formă în sarcina ELCEN. (…) ELCEN nu are mijloacele legale de a interveni în relaţia dintre RADET şi consumatorii casnici din Bucureşti’, precizează instituţia.

La data de 15 iunie 2016, RADET înregistrează o datorie de 3,62 miliarde de lei către ELCEN (suma nu include şi contravaloarea energiei termice livrate şi nefacturate în perioada 1 – 15 iunie 2016).

Conform deciziei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei îşi bugetează anual o subvenţie de 50% din preţul gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Aceste sume sunt plătite direct către RADET, ELCEN neavând nicio calitate în acest mecanism, se arată în comunicat.

‘Din cauza datoriei pe care RADET o are către ELCEN, societatea comercială a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 540 de milioane de lei către furnizorii de combustibil, 822 de milioane de lei către bugetul de stat şi o datorie de 383 de milioane de lei către alţi creditori. Cele 383 de milioane de lei provin din datorii către instituţii financiare şi au fost realizate pentru a putea funcţiona în continuare, în condiţiile în care RADET nu şi-a putut achita datoriile acumulate în ultimii zece ani. În condiţiile prezente, ELCEN se poate găsi oricând în situaţia de a fi executat silit de către propriii furnizori. Există, în prezent, o decizie a instanţei, favorabilă Romgaz, de poprire a conturilor ELCEN, cu aplicabilitate din data de 2 iulie 2016. Astfel, după această dată, conturile ELCEN vor putea fi blocate’, subliniază reprezentanţii Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, în condiţiile contractuale şi legale dintre cele două entităţi economice, ELCEN are obligaţia, conform actului constitutiv, de a depune toate diligenţele necesare recuperării creanţelor de la RADET şi de la orice societate comercială care înregistrează creanţe către societatea comercială.

‘În caz contrar, Consiliul de Administraţie al ELCEN s-ar afla într-o situaţie de natură penală. Solicitarea în instanţă a recuperării datoriilor RADET către ELCEN este un demers legal şi necesar, iar decizia de poprire a conturilor RADET a fost luată de instanţa de judecată. Dată fiind relaţia financiară descrisă mai sus, singura soluţie viabilă pentru salvarea situaţiei poate fi găsită de administraţia locală a Capitalei, împreună cu conducerea RADET. ELCEN nu poate interveni în această relaţie, dar îşi arată disponibilitatea de a colabora cu RADET în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor legale care să permită regiei autonome efectuarea reparaţiilor urgente şi necesare pentru buna funcţionare a sistemului de distribuţie a energiei termice din Bucureşti’, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Primarul general ales al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut apel joi la ministrul Energiei, Victor Grigorescu, să discute cu reprezentanţii ELCEN în vederea deblocării unei sume de bani către RADET, care trebuie să efectueze reparaţii urgente la reţeaua de termoficare.

‘Dacă ministrul Energiei nu convinge conducerea ELCEN să deblocheze din contul Escrow nu doar salariile pentru RADET, ci şi banii necesari pentru reparaţii la reţeaua de termoficare, în afara faptului că sunt aproape 300 de blocuri în Bucureşti care nu au apă caldă pentru că sunt închise două CET-uri importante, (…) iată, în plus, se suprapun şi avariile la conducte. Lucrează angajaţii RADET aproape zilnic, dar ei nu pot să facă faţă numărului mare de avarii la reţeaua de termoficare. Fără bani în buzunar nu poţi să faci absolut nimic. Fac un apel public la ministrul Energiei să discute cu reprezentanţii ELCEN, care sunt în subordinea domniei sale. Fac apel şi la primul ministru Cioloş să înţeleagă faptul că apa caldă pentru bucureşteni pe caniculă nu reprezintă un moft. Este o necesitate. Sunt foarte mulţi copii mici, sunt persoane în vârstă, sunt oameni bolnavi…’, a declarat Firea.

Primarul ales a reiterat că, peste două săptămâni, va merge la Bruxelles pentru a debloca suma de 187 de milioane de euro din fonduri europene, în vederea modernizării şi redimensionării reţelei de termoficare din Bucureşti. Ea s-a declarat surprinsă de faptul că până acum, la nivelul PMB, nu au fost luate măsurile necesare în acest sens.

‘Trebuie adoptată în Consiliul General, de urgenţă, strategia energetică, un document care este realizat de şase ani, dar care nu s-a adoptat. Pe baza acestei strategii se întocmeşte caietul de sarcini, apoi studiul de fezabilitate. Pasul următor este deschiderea aplicaţiei la Bruxelles şi obţinerea celor 187 de milioane de euro’, a precizat ea.

Firea a precizat că săptămâna viitoare, joi, va depune jurământul în calitate de primar general al Capitalei, iar una dintre priorităţile ei va fi să îi invite la PMB pe reprezentanţii RADET şi pe cei ai ELCEN.

Liderul Sindicatului Liber Independent din RADET, Ioana Stoica, a atras atenţia asupra faptului că se împlinesc aproape trei luni de când ELCEN a pus poprire pe conturile RADET.

‘Ceea ce facem este o cârpeală. În momentul în care se va pune căldura în funcţiune, cârpeala asta se sparge iar. Nu neapărat pe sudură, pentru că avem sudori specialişti, dar pe lângă ea va sparge în continuare. (…) Dacă oamenii din RADET ar avea bani să intervină… Măcar un milion dacă lăsa ELCEN, numai pentru reparaţii şi salarii, nu era nicio problemă’, a precizat Stoica.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...