Ministrul Energiei: E posibil ca minerii din Valea Jiului să nu lucreze câteva zile la finalul lunii

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a spus, joi, într-o conferinţă de presă organizată la Termocentrala Paroşeni, că minerii din Valea Jiului ar putea să nu mai lucreze câteva zile la finalul lunii iunie, pentru a diminua piederile Societăţii Naţionale a Huilei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 18:09
Ministrul Energiei: E posibil ca minerii din Valea Jiului să nu lucreze câteva zile la finalul lunii

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă organizată la Termocentrala Paroşeni, unde a fost prezent la deschiderea lucrărilor pentru instalaţia de desulfurare, că administraţia Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) şi sindicatele din Valea Jiului trebuie să găsească metode pentru a face societatea profitabilă. Întrebat în conferinţa de joi dacă este posibil ca minerii din Valea Jiului să intre în concendiu de odihnă la sfârşitul lunii iunie, cum a propus conducerea SNH, Niţă a răspuns că este posibilă această variantă.

„Minerii s-ar putea să nu lucreze mai multe zile pentru că, dacă doresc să îşi păstreze locurile de muncă, atunci trebuie să aibă o legătură foarte bună cu managementul societăţii, în aşa fel încât să poată conduce la obţinerea de profit pentru că ei şi aşa sunt în pierdere în momentul de faţă. Dacă nu diminuează aceste pierderi să nu credeţi că mai vine cineva şi bagă mâna în buzunarul statului şi statul spune mai luaţi, voi consumaţi că statul vă dă. Nu mai dă statul, deci au obligaţia managementul şi sindicatele să găsească cele mai bune soluţii pentrui a ieşi pe profit”, a declarat ministrul Constantin Niţă.

Potrivit sursei citate, societatea trebuie să fie profitabilă, pentru că trebuie orientată producţia spre piaţă, altfel producţia este inutilă, dacă nu are piaţă de desfacere.

„Un leu dacă îl scot (cei de la SNH – nr.) înseamnă profit, dacă nu îl scot, înseamnă că avem o problemă. Faptul că stau minerii o zi, două, trei, probabil este prevăzut şi în contractul colectiv de muncă, nu am citit, dar probabil că este prevederea aceasta şi ei trebuie să discute toate acele chestiuni cu managerii”, a mai spus Niţă.

Ministrul a mai subliniat că nu este exclus ca la un moment dat minerilor din Valea Jiului să le fie diminuate drepturile din contractul colectiv de muncă.

„Dacă nu ai producţie, dacă nu ai vânzare pe piaţă, nu ai nici fonduri pentru a plăti salariile. Lucrul acesta trebuie să fie foarte bine întipărit în mintea tuturor, că Guvernul nu are bani suplimentari de a plăti salarii, care nu sunt obţinute prin muncă şi prin vânzarea pe piaţă”, a mai precizat ministrul Energiei.

Conducerea Societăţii Naţionale a Huilei a solicitat sindicatului reprezentativ al minerilor, Muntele, să fie de acord ca angajaţii să intre în concediu de odihnă patru zile, în ultima săptămână a lunii iunie, aceasta fiind o altă măsură înspre eficientizarea activităţii.

La începutul lunii iunie, la solicitarea Complexului Energetic Hunedoara, entitate energetică care trebuie să fuzioneze cu Societatea Naţională a Huilei, producţia de huilă a fost diminuată cu circa 40 de mii de tone, respectiv până la 80 de mii de tone. Reducerea producţiei a fost provocată de importul de cărbune făcut de Termocentrala Mintia la finalul anului 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...