Ministrul Energiei: Nimănui nu i-a păsat de perimetrele de uraniu din România

Factorii de decizie din ultimii ani cunoşteau faptul că actualele perimetre miniere de uraniu nu mai pot produce suficient, însă nimănui nu i-a păsat cu adevărat de acest lucru, a scris, miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul personal de Facebook.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 07:41
Ministrul Energiei: Nimănui nu i-a păsat de perimetrele de uraniu din România

‘Atragerea Companiei Naţionale a Uraniului în dispute politice este inadmisibilă din perspectiva securităţii energetice şi, totodată, lipsită de etică atâta vreme cât acest lucru este făcut chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă să nu ajungem în situaţia de astăzi. A acuza că importăm uraniu şi nu consumăm rezervele este un semn de ipocrizie. Era cunoscut factorilor de decizie faptul că actualele perimetre miniere nu mai pot produce suficient încă de multă vreme, dar aproape nimănui nu i-a păsat cu adevărat’, a susţinut ministrul.

El s-a arătat indignat de faptul că actuală conducere a Ministerului Energiei este acuzată că în România nu se produce uraniu în mine care ar fi trebuit deschise în ultimii trei sau patru ani.

‘Şi cum printre cei care propagă acest gen de informaţii se află şi persoane care aveau acces privilegiat la astfel de date datorită celor mai înalte funcţii pe care le ocupau şi care cunosc bine importantă strategică a acestui subiect, nu pot să constat decât că pentru un vot în plus se recurge la populism şi dezinformare. Am primit moştenire o companie care nu produce cât ar trebui să producă, care nu a deschis perimetre miniere noi, cum era obligatoriu să facă şi la care a trebuit să demitem conducerea şi să facem trei plângeri penale’, a adăugat Grigorescu.

Ministrul a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că situaţia de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) este unul dintre ce mai răsunătoare eşecuri din sistem, la nivel managerial şi al politicilor publice, iar rezolvarea problemei ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi de investiţii în retehnologizare.

”Compania Naţională a Uraniului (CNU) este un subiect care are o componentă primară securitară şi pe care nu l-aş fi dorit în campania electorală, pentru că nu e potrivit. Nu e un subiect cu partizanate, ci unul de importanţă pentru toată lumea. Le spun celor care ne recomandă să menţinem livrări constante de la Compania Naţională a Uraniului către Nuclearelectrica în ritm normal, chipurile pentru a menţine ciclul nuclear complet, că se înşală şi că dacă am fi făcut aşa ceva, cu siguranţă nu ar fi fost bine pentru siguranţa României. Revenirea companiei într-o zonă de normalitate a fluxurilor economice va dura, pentru că e vorba despre procese obiective, ca lucrări tehnice, deschidere de noi permitere. În acelaşi timp, cred cu tărie că ultimul lucru pe care trebuie să-l facem este să consumăm resursele pentru a putea menţine funcţionarea sistemului energetic în siguranţă. De aceea, nu cred că rezolvarea problemei de la CNU ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi investiţii în retehnologizare. Ideea fuziunii dintre Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica a fost generoasă, dar cine crede această idee se înşală. În contextul actual, în care compania nu are perimetre noi, şi actualele perimetre sunt în epuizare, trebuie analizat. Compania Naţională a Uraniului trebuie să asigure noi perimetre. În mod normal, asta înseamnă în 3-4 ani de zile. Din punctul meu de vedere, situaţia de la uraniu este unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din sistem, un eşec la nivelul managementului, al politicilor publice’, a spus Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, nu se poate pune problema ca resursele de energie să nu fie asigurate în perioada următoare, iar ciclul nuclear va fi menţinut.

‘Nu se pune problema ca noi să nu ne putem asigura resursele de energie necesare. Ne vom asigura că acest ciclu nuclear va fi menţinut. Compania Naţională a Uraniului extrage astăzi în jur de 10% din necesarul de consum naţional, ceea ce înseamnă că restul de livrări le facem din rezerve. Am ajuns aici, pentru că nu am făcut la momentul potrivit ceea ce trebuia să facem. În mod natural, o exploatare se epuizează. Orice companie, nu numai în minerit, are anumite rezerve pe măsură ce exploatează, deschide perimetre noi pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale. Ce ar fi trebuit să se întâmple la CNU, e că trebuia să se deschidă noi perimetre. Ultima actualizare a planului de închidere a actualelor perimetre s-a făcut în 2011. Ştiam deja care sunt perspectivele actualelor exploatări, când devin nerentabile şi când trebuie înlocuite cu deschiderea altora noi. Ne aflăm azi în situaţia dată (…) Compania are demarate, la nivel intern, proceduri de deschidere a noi perimetre. În momentul de faţă, nu se pune problema unor investiţii imediate, pentru că trebuie luate avize, trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate etc’, a subliniat Victor Grigorescu.

Pe de altă parte, oficialul a precizat că iniţiativa Nuclearelectrica de a-şi face rezerve, pentru preîntâmpinarea unor situaţii complicate, ‘este un lucru rezonabil, eficient şi corect din punct de vedere al securităţii’.

‘Primul lucru pe care l-am făcut a fost legat de schimbarea directorului societăţii, la începutul anului, şi schimbarea Consiliului de Administraţie. În contextul actual, cred că nu este acceptabilă situaţia în care a ajuns Compania Naţională a Uraniului. După atâta amar de vreme de inacţiune, nimeni nu se poate aştepta să rezolvăm în 5 luni situaţia, în condiţiile în care deschiderea unei noi exploatări miniere durează ani de zile. Neaplicând cu rigoare şi cu profesionalism o tehnologie, suntem azi în măsura în care trebuie să luăm anumite măsuri. Iar ceea ce a făcut Nuclearelectrica la începutul anului de a-şi face rezerve, pentru preîntâmpinarea unor situaţii complicate, este un lucru rezonabil, eficient şi corect din punct de vedere al securităţii, plus că respectă şi legislaţia în vigoare. Acest sector a avut până în 2011 subvenţii. În acelaşi timp, compania a livrat la preţuri reglementate, iar Curtea de Conturi a stabilit că aceste preţuri nu sunt corelate cu costurile de producţie şi parametrii economici ai companiei. De asemenea, a stabilit printr-o decizie că aceste preţuri sunt mult mai mari decât cele stabilite de companie’, a afirmat ministrul Energiei.

În cursul lunii februarie, Nuclearelectrica a anunţat faptul că a decis să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că preţul a fost mai bun decât cel al Companiei Naţionale a Uraniului (‘CNU’).

Nuclearelectrica a precizat, într-un comunicat de presă, că a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Naţională a Uraniului (‘CNU’) pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor.

Conform Nuclearelectrica, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat cu SNN de 475 lei/kg şi a pus în vedere SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Energiei a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă prin care vrea să includă CNU, alături de Complexul Energetic Hunedoara, pe lista companiilor ai căror angajaţi pot primi salarii compensatorii.

Reprezentanţii ministerului arată că, în cazul CNU, societatea se confruntă în prezent cu probleme economico-financiare cauzate de factori precum: faptul că, din 2011, societatea nu a mai beneficiat de subvenţii; încetarea exploatării în zăcămintele din Banat şi Bihor; scăderea rezervelor exploatabile în zăcământul Crucea-Botuşana; blocarea investiţiilor privind deschiderea unei noi mine de uraniu în judeţul Neamţ, precum şi subfinanţarea acumulării la stocul de rezervă de stat a concentratelor tehnice de uraniu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către alegerea cadourilor perfecte pentru colegii de la muncă și partenerii de......
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...