Ministrul Energiei: O parte din redevenţele petroliere s-ar putea duce către comunităţile locale

Guvernul analizează dacă legea redevenţelor petroliere va conţine şi o prevedere potrivit căreia o parte din sumele care până acum erau virate la bugetul de stat să ajungă la comunităţile locale, a declarat, vineri, Toma Petcu, ministrul Energiei, la DC News.
Economica.net - vin, 29 sept. 2017, 11:38
Ministrul Energiei: O parte din redevenţele petroliere s-ar putea duce către comunităţile locale

El a fost întrebat dacă este posibil ca o parte din redevenţe să ajungă la bugetele locale, pentru ca acestea să fie mai interesate să atragă proiecte de petrol şi gaze.

‘Este analizat în legea redevenţelor şi o să decidem dacă este cazul ca aceste redevenţe să fie puţin splitate. Nu este o decizie luată, dar este o variantă de lucru’, a răspuns ministrul.

Potrivit Legii petrolului, redevenţa petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condiţiile legii, pentru exploatarea unui zăcământ petrolifer şi a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului şi tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum şi operării terminalelor petroliere.

Totodată, ministrul a adăugat că Romgaz ar putea demara peste un an şi jumătate producţie în zăcământul uriaş de la Caragele, judeţul Buzău, descoperit recent.

O mare problemă a acestui proiect sunt exproprierile, întrucât proiectele de exploatare a gazelor nu sunt legiferate ca fiind de interes public, a continuat ministrul.

‘Deocamdată exploatarea de gaze nu este văzută ca exploatare de interes public, cum ar fi autostrăzile, iar aici lucrăm la modificarea legii pe a-i putea sprijini, deja am demarat acest lucru. (…) Nu putem vorbi de închirierea terenurilor, pentru că sunt proiecte care se derulează pe mai mulţi ani şi poate fi o vulnerabilitate. Consider că este mult mai corect ca Romgaz să fie proprietar pe acele terenuri, pentru că vorbim de investiţii de zeci de milioane de euro. Noi sperăm ca într-un an şi jumătate să avem producţie efectivă în acea zonă’, a subliniat Petcu.

Romgaz a anunţat, în luna mai, că zăcământul de gaze naturale de la Caragele care se va dezvolta în următorii ani ar putea avea între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz, fiind cea mai importantă descoperire de după Revoluţie.

Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a ţării este în prezent de circa 11 miliarde de metri cubi pe an.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...