Prețurile la energie electrică vor fi reglementate și de la 1 iulie și vor scădea cu 1-2%

Economica.net
14 05. 2020
virgil_popescu_1_73355400

„Am adoptat o Ordonanță pentru a crea posibilitatea ANRE de a putea să reglementeze prețul din 1 iulie 2020 până la 31 decembrie 2020 în așa fel încât să avem o scădere. Eu sunt foarte optimist că vom avea o scădere de 1-2% pe tarifele reglementate”, a spus Virgil Popescu.

“Azi am adoptat o Ordonanţă de Urgenţă importantă prin care creăm cadrul ANRE, ca începând cu iunie 2020 până la 31 decembrie 2020 să reglementeze tarifele, astfel încât să scadă prețurile și cu 1-2%, pe tarifele reglementate”, a spus ministrul.

“Am facut acest lucru pentru că în urma unor procese aflate în instanţă anumite ordinele ANRE au fost suspendate si era nevoie de o intervenţie legislativă în aşa fel încât calendarul de dereglemenatre pe care l-am negociat cu Comisia Europeană si anume de la 1 ianuarie  2021 liberalizarea preţului la energie electrică să poată să fie implementat”, a mai declarat Popescu.

Amintim că Nuclearelectrica a câștigat în instanță suspendarea Ordinului ANRE care impunea cantități și prețuri reglementate, ceea ce făcea imposibil, teoretic, pentru ANRE, să mai decidă asupra cantităților și prețurilor reglementate pentru al doilea semestru al anului. 

Momentan, singurii producători de energie electrică care vând energie electrică la prețuri reglementate sunt Nuclearelectrica și Hidroelectrica, în cantități stabilite de reglementator, cu un profit reglementat de 5%.

Tot joi, prin niște modificări la Legea energiei electrice șia gazelor naturale, Guvernul vrea să stimuleze investițiile noi în producția de energie electrică. „Una din bariere în calea investițiilor noi în producția de electricitate era obligativitatea de a vinde pe piața centralizată, OPCOM. Practic, niciun investitor mare, serios, nu putea să vină să investească miliarde de euro în România și să nu își poata finanța investiția bancar cu contracte de vânzare anticipată. Am adoptat astăzi noi articole care permit derogare pentru investițiile noi care vor fi puse în funcțiune după 1 iulie 2020”, a explicat Popescu.