Ministrul Energiei susţine propunerea lui Borc: reprezentanţii statului în AGA să nu mai fie remuneraţi

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris vineri pe pagina personală de Facebook că este de acord cu propunerea omologului său de la Economie, Costin Borc, ca reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor să nu mai fie remuneraţi pentru această activitate.
Economica.net - vin, 12 feb. 2016, 18:11
Ministrul Energiei susţine propunerea lui Borc: reprezentanţii statului în AGA să nu mai fie remuneraţi

‘Am aceeaşi poziţie pe care o are şi Costin Borc (ministrul Economiei – n. r.) atunci când propune neremunerarea reprezentanţilor statului în Adunările Generale ale Acţionarilor din întreprinderile sub autoritate ministerială. Executarea unui mandat dat de minister intră în sfera îndeplinirii sarcinilor de serviciu. Pe de altă parte, membrul unui Consiliu de Administraţie decide pe propria răspundere pentru binele societăţii, iar această asumare de responsabilitate trebuie compensată adecvat. E nevoie să punem pe primul loc profesionalismul şi responsabilitatea, dacă vrem să promovăm performanţa economică’, a arătat Grigorescu.

Joi, ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat, într-o conferinţă de presă, că va propune ca prezenţa oficialilor ministerului de resort în Adunările Generale ale Acţionarilor să nu mai fie remunerată.

‘I-am prezentat premierului, de asemenea, un set de măsuri pe care vrem să le implementăm în ceea ce priveşte prezenţa reprezentanţilor statului în Adunările Generale ale Acţionarilor şi în Consiliile de Administraţie şi selecţia personalului executiv. Am pus accent pe câteva lucruri care nouă ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezenţele în AGA să nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanţi ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar şi un supleant, neremuneraţi. Ei vor îndeplini mandatul pe care îl vor primi, în cazul ministerului, gândit în scopul implementării strategiei ministerului şi strategiei româneşti în industriile respective, în întreprinderile respective’, a spus Borc.

În acest sens, el a precizat că îşi doreşte ca ministerul să nu mai fie administratorul direct al companiilor din subordine.

‘Vrem să responsabilizăm Consiliile de Administraţie şi vrem ca ministerul să nu fie administratorul direct al acestor societăţi. Reprezentanţii ministerului nu vor putea să aibă funcţie de preşedinte în CA. Nu poţi să fii director general în minister şi preşedinte în Consiliul de Administraţie. Nu ai timp să faci aceste lucruri dacă vrei să le faci bine. Nu suntem în favoarea prezenţei corpului de control sau a Departamentului de audit în Consiliile de Administraţie. Este un conflict de interese’, a explicat ministrul.

Ulterior, Borc a reluat pe Facebook informaţia, care a generat dezbateri în mediul virtual. Unele dintre comentarii s-au referit la faptul că orice muncă a funcţionarilor publici trebuie remunerată.

În replică, ministrul Economiei a precizat că reprezentanţii statului în AGA primesc un mandat clar despre poziţia pe care trebuie să o aibă de la ministru sau de la secretarii de stat, spre deosebire de reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie, care îşi asumă responsabilitatea pentru poziţiile şi deciziile lor.

‘Pentru a răspunde unor dezbateri generate de postarea mea de ieri vreau să spun că reprezentanţii statului în AGA primesc un mandat foarte clar şi detaliat despre poziţia pe care trebuie să o aibă, iar acest mandat este asumat de direcţia de administrare a participaţiilor statului şi semnat chiar de secretarul de stat sau de ministru. Sunt de acord că efortul şi asumarea riscului trebuie remunerate, dar nu este deloc cazul în situaţia reprezentanţilor statului în AGA. De aceea am şi făcut diferenţa între reprezentanţii în AGA şi membri CA, care îşi asumă responsabilitatea pentru poziţiile şi deciziile pe care le susţin şi care, bineînţeles, trebuie plătiţi pentru aceasta’, a completat, pe Facebook, Costin Borc.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...