Litigiul Micula-România: Ministrul Finanţelor a fost la audierile de la Paris. Decizia, cel mai devreme la sfârşitul anului

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat, luni, 21 septembrie a.c., la audierile prilejuite de acţiunea în anulare introdusă de statul român, împotriva hotărârii arbitrale pronunţate în dosarul ARB/05/20 (Micula și alții împotriva României), care s-a aflat pe rolul Tribunalului arbitral de pe lângă ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes - Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii).
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 06:11
Litigiul Micula-România: Ministrul Finanţelor a fost la audierile de la Paris. Decizia, cel mai devreme la sfârşitul anului

Conform calendarului procedural aprobat, audierile au loc în perioada 21-22 septembrie 2015, la Paris, urmând ca ulterior să se comunice părţilor decizia Comitetului ad-hoc investit cu soluționarea acțiunii în anulare.

Ministrul Finanțelor Publice a participat la aceste audieri, deoarece era necesară prezența unui reprezentant de rang înalt din partea statului român, pentru a sublinia interesul pe care România îl acordă acestui litigiu, de o complexitate ridicată, date fiind implicaţiile ce ţin de prevalenţa sau nu a dreptului Uniunii Europene în materia ajutorului de stat faţă de dispoziţiile Convenţiei ICSID. De asemenea, la audieri participă și alți reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a putea oferi informații suplimentare, în timp real, cu privire la acest litigiu.

Prin Hotărârea arbitrală pronunțată în data de 2 decembrie 2013, în dosarul arbitral nr. ARB/05/20, de Tribunalului arbitral constituit pe lângă de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii din Washington, România a fost obligată la plata sumei globale de 37.433.229 lei (aproximativ 84,60 milioane de euro), la care se adaugă o dobândă ROBOR plus 5% până la plata tuturor sumelor către cei cinci reclamanți persoane fizice și juridice.

Menționăm că, după pronunţarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunţă la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID, decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 sau în primul trimestru al anului 2016.

Supunerea litigiului competenței arbitrale a ICSID a fost posibilă întrucât România a aderat la Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state din anul 1965 prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 62/1975. Ca urmare a acestei aderări, România a acceptat ca diferendele de ordin juridic între un stat contractant și persoana unui alt stat contractant, care sunt în relație directă cu o investiție, să fie de competența ICSID.

În același timp, odată cu aderarea la Tratatul de funcționare al Uniunii Europene România s-a angajat să respecte regulile în materia ajutorului de stat.

Astfel, în data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigație în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menționează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, aprecierea Comisiei Europene este aceea că România nu poate executa hotărârea ICSID.

Ulterior, în data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România – Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, decizie care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.

Conform art.14 din Regulamentul nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în situația în care Comisia Europeană emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat acordat ilegal, Statul Membru are obligația de a proceda la recuperarea acestuia “fără întârziere și în conformitate cu procedurile legislației naționale a statului membru în cauză, cu condiția ca acestea să permită executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei”.

În prezent, reclamanții nu recunosc modul în care România a pus în executare hotărârea ICSID și încearcă recunoașterea acesteia în statele care au aderat la Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții, în timp ce statul român încearcă recuperarea ajutorului de stat ilegal, conform Deciziei Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters, relatează......
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...
Profit net de aproape 268 de milioane de lei, în creștere cu 70%, realizat de Transgaz în primele trei luni din 2022
Profit net de aproape 268 de milioane de lei, în creștere cu 70%, realizat de Transgaz în primele trei luni din 2022
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit ...
Exporturile Gazprom spre statele din Europa au scăzut cu peste 25% de la începutul anului
Exporturile Gazprom spre statele din Europa au scăzut cu peste 25% de la începutul anului
Exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie ...