Ministrul Finanțelor despre anunțul Petrom că nu se încadrează la plata taxei de solidaritate: “E un anunț de marketing pe bursă”

Adrian Câciu a spus, la Euronews România, că ar trebui să avem răbdare ca Petrom să -și publice rezultatele pe 22 pentru a vedea dacă plătește sau nu suprataxa pe profit. El a amintit că banii din taxă ar urma să susțină mecanismul de plafonare a prețurilor la consumatorii finali.
Mihai Nicuţ - vin, 13 ian. 2023, 10:01
Ministrul Finanțelor despre anunțul Petrom că nu se încadrează la plata taxei de solidaritate: “E un anunț de marketing pe bursă”

“Fac diferența între un anunț fiscal și unul de marketing de bursă. E un anunț pe bursă prin care se exprimă o opinie – credem că nu intrăm sub scopul acestei ordonanțe”, a spus ministrul de Finanțe, la postul TV Euronews Romania.

„Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele finale vor fi disponibile prin declarație pe impozit pe profit în iunie (…) ”. „Pe de altă parte, această ordonanță nu este împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. Este vorba despre toate companiile care au activitate în domeniul respectiv. Reprezintă transpunerea unui regulament european care a apărut în octombrie 2022 și a fost preluat de acolo cuvânt cu cuvânt cum este prevăzută supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate. Singurul lucru pe care l-a făcut statul român, având această oportunitate, a stabilit un nivel de impozitare la 60%, dar a spus, în schimb, dacă faci investiții, îți pot da înapoi din banii cu care te-am impozitat dacă vii cu un plan de investiții”, a spus ministrul Finanțelor.

Câciu spune că se promite mult și se face puțin în sectorul energetic.

„Toți așteptăm să vedem investiții în energie. Sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte. Aici aș aștepta și nu am dubii. Să nu uităm ceva: companiile din domeniul energetic deja sunt supraimpozitate. Aici există încă un instrumentede supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional.

Pentru ce să-l plătească? Nu se duce nici în zona de pensii și nici în zona de salarii. Acest supraimpozitări au o destinație foarte clară – pentru compensarea prețului la factură și pentru investiții în domeniul energiei. Se întorc oarecum către sector, dar să vedem investiții”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

„Vreau să trăim în România în care va fi independentă energetică. E un deziderat la care toți trebuie să punem umărul pentru că vedem ce se înseamnă să fii dependent. Înseamnă să ai prețuri volatile”, a mai spus  ministrul Finanțelor.

Petrom a anunțat ieri că nu a plăti taxa de solidaritate de 60% pe profiturile excepționale, pentru că nu se încadrează la aceastp taxă, din moment ce a obținut mai puțin de 75% din afaceri din activitățile supuse taxării (producția de țiței și gaze și rafinarea petrolului). OMV, acționarul majoritar al Petrom, a anunșat că plătește statului austriac taxa impusă de aceasta din urmă, în cuantum de 150 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor de la București a dat un comunicat în care  a reluat prevederile din regulamentul European în baza căruia România a dat la finalul anului trecut legislația de taxare și a sugerat că Petrom este posibil să plătească aceasă taxă, pentru că ea se aplică și companiilor affiliate.

Petrom va anunța datele financiare pe anul 2022, al cărui profit este supus taxării, pe 3 februarie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...