Update: Baerbock a promis Ucrainei ajutor pentru deminarea zonelor de conflict. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a ajuns la Kiev, în a doua sa vizită în Ucraina de la începutul războiului

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a promis sâmbătă Ucrainei ajutor pentru îndepărtarea minelor din zonele de conflict, în cea de-a doua sa vizită în ţară de la începerea invaziei ruse în februarie, informează DPA, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 10 sept. 2022, 10:32
Update: Baerbock a promis Ucrainei ajutor pentru deminarea zonelor de conflict. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a ajuns la Kiev, în a doua sa vizită în Ucraina de la începutul războiului

Ea a spus că prezenţa ei este menită să arate ”că vom continua să fim alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie – cu livrare de arme, precum şi cu sprijin umanitar şi financiar”.

În timpul unei vizite la un câmp minat din Velîka Dîmerka, în apropiere de Kiev, Baerbock a declarat că deminarea este importantă pentru a face viaţa oamenilor mai sigură în zonele disputate.

Baerbock a acuzat armata rusă că a „contaminat” suburbiile Kievului cu mine şi că a folosit în mod deliberat mine antipersonal pentru a ucide civili. Astfel de dispozitive au fost găsite în jucării pentru copii în case particulare, a susţinut ea.

Ministrul german nu a dezvăluit dacă va promite mai multe arme în timpul vizitei sale.

Politiciana a călătorit la Kiev din Polonia în timpul nopţii cu un tren special, împreună cu o mică delegaţie. Spaţiul aerian deasupra Ucrainei a fost închis de la începutul războiului.

Baerbock urmează să aibă convorbiri cu ministrul de externe Dmitro Kuleba şi cu alţi oficiali în cursul zilei de sâmbătă.

”Este clar pentru mine că (preşedintele rus Vladimir) Putin se bazează pe faptul că vom obosi să simpatizăm cu suferinţa Ucrainei”, a spus ea.

”El crede că poate diviza societăţile noastre cu minciuni şi că ne poate şantaja cu aprovizionarea cu energie şi că ne poate lua energia pentru a ne apăra împotriva acestui atac brutal asupra tuturor valorilor noastre”, a spus şefa diplomaţiei germane, adăugând că acest lucru nu va funcţiona „pentru că toată Europa ştie că Ucraina apără ordinea noastră paşnică”.

Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat Kievul la jumătatea lunii iunie, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis, aminteşte DPA.

Știrea inițială

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a sosit la Kiev, aceasta fiind a doua vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie, transmite sâmbătă dpa, relatează Agerpres.

Prezenţa şefei diplomaţiei germane în această ţară are ca scop să arate că „vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie – cu livrarea de arme, dar şi de ajutor umanitar şi financiar”, a declarat sâmbătă Annalena Baerbock, citată într-un comunicat al MAE german.

În afara asistenţei financiare şi militare, Germania intenţionează să ajute Kievul să realizeze operaţiuni de deminare şi „să facă lumină asupra crimelor de război comise, îndeosebi prin trimiterea de experţi, între care şi un procuror”, se mai menţionează în comunicatul citat de AFP.

„Pentru mine, este clar că (preşedintele rus Vladimir) Putin contează pe faptul că suferinţa Ucrainei ne va obosi”, avertizează Baerbock.

Dar Germania, dă ea asigurări, va rămâne alături de ucraineni care „se luptă cu agresiunea rusă, nu doar pentru a-şi apăra dreptul uman la pace şi libertate, ci şi pentru a apăra ordinea păcii noastre europene”.

Te-ar mai putea interesa și
România, locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate
România, locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate
România se află pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, în timp ce Capitala are un scor mai scăzut decât cel de la nivel de......
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Operatorul german de stat al terminalelor de LNG Deutsche Energy Terminal (DET), a anunțat finalizarea structurii operaționale ...
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde s-au cazat – date turism INS
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde ...
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au însumat ...
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden, parte a grupului francez Atos, aflat în dificultate financiară și care de curând a ajuns la un acord cu creditorii ...