Ministrul german de finanţe: Berlinul nu mai vrea să fie o mare putere în politica externă

"Germania nu mai vrea să fie o mare putere în politica externă", a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble luni, pentru cotidianul german Handelsblatt.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 11:55
Ministrul german de finanţe: Berlinul nu mai vrea să fie o mare putere în politica externă

„Cum am putea, oare, după Hitler şi Auschwitz? Istoria lasă urme mult timp”, spune el într-un interviu încrucişat cu economistul francez Alain Minc, cu ocazia marcării, marţi, la Berlin, a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée.

„Nici măcar nu suntem geloşi pe Franţa şi Marea Britanie, care reprezintă adevărate puteri în politica externă. Acest lucru se poate vedea în Mali, dar l-am văzut şi în Libia şi, un pic, în Siria”, recunoaşte Schäuble.

„Nu refuzăm să ne asumăm responsabilităţi, ci ne raportăm altfel la puterea militară”, a adăugat el.

Germania, care şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de Franţa cu privire la intervenţia în Mali, a trimis joi seara două avioane de transport, de tip Transall, ca susţinere logistică acordată Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (CEDEAO).

Ea a anunţat totodată acordarea unui ajutor umanitar, în valoare de un milion de euro, destinat refugiaţilor din ţări vecine cu Mali, dar şi trimiterea unor persoane în vederea formării unor trupe africane.

Populaţia germană este în general reţinută faţă de orice intervenţie armată în străinătate. Aproximativ 59% dintre germani s-ar opune, de altfel, unei intervenţii militare germane în Mali, porivit unui sondaj publicat sâmbătă.

Însă oficiali politici, unii din cadrul partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, au apreciat că ţara lor nu a făcut suficient în acest sens.

În martie 2011, Berlinul şi-a ofensat aliaţii occidentali, abţinându-se, alături de China şi Rusia, în cursul unui vot la Consiliul de Securitate al ONU asupra recurgerii la forţă împotriva armatei fostului dictator libian Muammar Kadhafi.

Te-ar mai putea interesa și
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante din administrația locală- Proiect
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante ...
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității. Printre altele, nu se vor mai......
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit ...
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...