1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Ministrul german de Finanţe vrea modificarea Tratatului UE, pentru creşterea disciplinei bugetare

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble vrea modificarea Tratatului Uniunii Europene, cel mai devreme anul viitor, pentru întărirea capacităţii zonei euro de punere în practică a disciplinei bugetare, riscând să provoace tensiuni cu Marea Britanie şi Franţa, relatează Bloomberg.

16 oct, 2012 | Mediafax

Schaeuble a arătat că propunerile, pe care le-a discutat cu cancelarul Angela Merkel, ar conferi comisarului UE pentru Afaceri Monetare dreptul de a respinge bugetele naţionale şi nu ar permite europarlamentarilor din afara zonei euro, precum cei din Marea Britanie, să blocheze decizii care afectează doar uniunea monetară.

"Trebuie să facem paşi mai mari către uniunea fiscală. Putem fi gata până în decembrie să convocăm o convenţie pentru pregătirea modificării Tratatului", a spus Schaeuble la revenirea de la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din Asia.

La trei ani de la izbucnirea crizei datoriilor în Grecia, Schaeuble intensifică eforturile de transferare a puterii de la guvernele naţionale către UE, concomitent cu conferirea unei legitimităţi democratice mai mari Parlamentului European.

Propunerile riscă să intre în contradicţie cu premierul britanic David Cameron, care s-a angajat să renegocieze relaţia Marii Britanii cu UE în mai multe domenii.

Ministrul pentru Afaceri Interne Theresa May a declarat marţi că Marea Britanie vrea să fie exceptată de la peste 130 de reglementări UE, inclusiv în domeniul justiţiei.

Liderii europeni care se vor reuni joi şi vineri la un summit la Bruxelles vor discuta un raport realizat de preşedintele UE Herman Van Rompuy, privind măsurile pe termen lung de consolidare a uniunii monetare.

Schaeuble a spus că planul său pentru uniunea fiscală a fost discutat circa două ore la întâlnirea de săptămâna trecută a miniştrilor europeni de Finanţe.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO