Ministrul irlandez de Finanțe Paschal Donohoe a fost reales în fruntea Eurogrup

Irlandezul Paschal Donohoe a fost reales luni la preşedinţia Eurogrupului, un organism informal care reuneşte miniştri de finanţe ai celor 19 ţări ce utilizează moneda unică euro, a anunţat un comunicat al Consiliului UE, citat de France Presse, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 dec. 2022, 21:43
Ministrul irlandez de Finanțe Paschal Donohoe a fost reales în fruntea Eurogrup

Alegerea noului preşedinte pentru un mandat de doi ani şi jumătate a fost acceptată „prin consens” de miniştri în cursul unei reuniuni la Bruxelles. Donohoe, 48 de ani, care ocupă această funcţie din iulie 2020, a fost singurul candidat la propria succesiune.

Şeful Eurogrup face parte printre personalităţilor ale căror voci contează la Bruxelles, alături de cele ale preşedinţilor celor trei mai instituţii ale UE – Ursula von der Leyen (Comisie), Charles Michel (Consiliu), Roberta Metsola (Parlament) – precum şi cea a şefului diplomaţiei Josep Borrell.

El are misiunea de a prezida reuniunile lunare ale miniştrilor de finanţe, al căror obiectiv este să asigure coordonarea politicilor economice naţionale.

Această sarcină s-a dovedit esenţială după criza financiară din 2008, în cursul crizei datoriei Greciei şi mai recent în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care a aruncat economia europeană într-o recesiune istorică.

Misiunea Eurogrup este la fel de importantă în prezent, când Europa se pregăteşte să intre în recesiune în această iarnă, victimă în special a consecinţelor războiului din Ucraina, notează AFP.

Aşa cum promisese în cursul primei sale candidaturi în 2020, Paschal Donohoe a contribuit la calmarea tensiunilor puternice care subminau Eurogrupul între ţările aşa-zise „frugale” din nordul Europei şi statele cunoscute ca fiind mai cheltuitoare din sud.

„Este o mare onoare să servesc în calitate de preşedinte al Eurogrup şi sunt recunoscător colegilor mei miniştri că-mi încredinţează preşedinţia discuţiilor noastre pentru un al doilea mandat”, a declarat el după reconfirmarea în funcţie.

„Am fost şi voi continua să fiu un intermediar onest în negocierile noastre, veghind să se ţină seama de toate vocile şi poziţiile”, a adăugat Donohoe.

Eurogrup a fost creat în 1998. Primul său preşedinte permanent, din 2005 până în 2013, a fost luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a prezidat apoi Comisia Europeană din 2014 până în 2019. Până atunci funcţia fusese ocupată prin rotaţie. I-a succedat olandezul Jeroen Dijsselbloem, apoi portughezul Mario Centeno, acesta fiind urmat de Donohoe.

Croaţia ar urma să se alăture zonei euro de la 1 ianuarie pentru a devenit al 20-lea membru al Eurogrup.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi pentru 87% dintre autorităţi
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi ...
În 2022, în FGO (platformă de integrări şi automatizări) s-au emis cu 25% mai multe facturi decât în 2021, iar numărul facturilor de la furnizori a crescut cu 34%. Numărul extraselor și......
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, ...
Ce se întâmplă în fermele Peneș Curcanul de la Codlea, unde există gripă aviară
Ce se întâmplă în fermele Peneș Curcanul de la Codlea, unde există gripă aviară
Astăzi a fost finalizată prima acțiune de dezinfecție la toate cele trei ferme de curcani Peneș Curcanul aparținând ...
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
 Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters.