Ministrul japonez al Finanţelor: Bătrânii ar trebui lăsaţi să moară mai repede

Ministrul japonez al Finanţelor, Taro Aso, a declarat luni că statul ar trebui să lase bătrânii "să moară mai repede", în loc de a apela la servicii medicale specifice pe banii guvernului, potrivit AFP, preluată de Business Insider.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 17:28
Ministrul japonez al Finanţelor: Bătrânii ar trebui lăsaţi să moară mai repede

„Ferească sfântul să fii forţat să trăieşti când vrei să mori. Nu poţi dormi bine când ştii că totul este plătit de guvern. Această situaţie nu va fi rezolvată până nu îi laşi să moară mai repede. Nu am nevoie de astfel de îngrijiri medicale. Voi muri rapid”, a afirmat vicepremierul în timpul unei reuniunii a Consiliului naţional privind reforma sistemului de securitate socială.

Oficialul a precizat că a lăsat în scris ca viaţa sa să nu fie prelungită artificial de medici.

Aso (72 de ani), fost premier, a preluat portofoliul Finanţelor la sfârşitul anului trecut. El nu este la prima declaraţie controversată. În 2001, Aso a afirmat că o ţară de succes este aceea unde doresc să trăiască „evreii bogaţi”.

Ministrul a revenit asupra comentariilor de luni, insistând că s-a referit strict la dorinţele sale personale la sfârşitul vieţii.

„Am spus ceea ce cred personal, nu cum ar trebui să fie sistemul de îngriji medicale pentru cei aflaţi aproape de moarte. Este important să îţi poţi petrece liniştit ultimele zile”, a arătat oficialul.

Îmbătrânirea populaţiei este o problemă sensibilă în Japonia, care are una dintre cele mai înaintate medii de vârstă din lumea industrializată. Aproape un sfert din cei peste 120 de milioane de locuitori au peste 60 de ani, procentaj estimat să crească la 40% în următorii 50 de ani.

Scăderea numărului de persoane aflate în câmpul muncii în paralel cu îmbătrânirea populaţiei exercită presiuni puternice asupra sistemului de securitate socială, care nu mai poate aduna suficiente venituri pentru a finanţa transferurile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...