Ministrul Justiţiei: Realizarea interceptărilor se va face de poliţişti judiciari, folosind infrastructura SRI-ului

Economica.net
08 03. 2016
86830a8d83efe178d5de3b91e81e26da_xl_60290600

„Eu ca ministru, alături de toată societatea plec de la premisa că o decizie a CCR trebuie respectată, dar pe de altă parte voi promova neîntârziat o Ordonanţă de Urgenţă, care este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că nu vor exista sincope. Am discutat deja cu reprezentanţii Parchetelor, cu Ministerul Public în general, scrie hotnews.ro. Nu DNA-ul este afectat în primul rând, ci şi DIICOT şi parchetele regulate. Am avut discuţii cu întreaga conducere a Ministerului Public şi cu SRI-ul pentru că SRI-ul are această infrastructură”, a declarat, la Timişoara, ministrul Raluca Prună, citat de cotidianul Adevarul.

Aceasta a argumentat că această infrastructură costă un miliard de euro şi nu poate fi înlocuită într-un timp foarte scurt: „Aceasta este soluţia care va fi avută în vedere prin ordonanţa de urgenţă pentru că asemenea infrastructură, şi dacă am avea un miliard de euro, nu am putea să o cumparam în 24 de ore. Aceasta va fi soluţia tranzitorie pentru a răspunde unei situaţii de urgenţă, urmând să avem o dezbatere în care să decidem ca societate dacă vrem să dublăm această infrastructură sau vrem doar să ne asigurăm că numai organele care fac urmărire penală pot accesa această infrastructură la momentul la care o avem acum. Evident ca ordonanţa de urgenţă va privi folosirea infrastructurii aşa cum este ea acum”.

„Eu mă aştept să urmeze o dezbatere de societate care trebuie să decidă dacă are resursele financiare, pe care le estimăm la un miliard de euro, pentru a duplica această infrastructură sau dacă se poate folosi în continuare infrastructura SRI – ului, asigurându-se eliminarea oricăreri intervenţii umane decât a celor care fac prin efectul legii cercetare penală: poliţistul şi procurorul judiciar”, a explicat Raluca Prună.

Intrebată de ziarişti ce soluţie se va găsi pentru filajele realizate până în prezent de SRI, Raluca Prună nu a putut oferi un răspuns.

Promovarea actului normativ care să permită continuarea interceptărilor se va face prin ordonanţă de urgenţă, a precizat aceasta.

Plenul Curţii Constituţionale a admis la jumătatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd ca supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”, ci şi de „alte organe specializate ale statului”.