Ministrul Mediului: Concurenţa are o poziţie nefondată faţă de noul Cod Silvic şi nu reprezintă interesele românilor

Poziţia Consiliului Concurenţei prin care se afirmă că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene este nefondată, iar în plus se face o mare confuzie între libera circulaţie şi limitarea pentru toţi operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariţie micii producători şi de a elimina monopolul, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 08:48
Ministrul Mediului: Concurenţa are o poziţie nefondată faţă de noul Cod Silvic şi nu reprezintă interesele românilor

‘Mi se pare absolut nefondată poziţia Consiliului Concurenţei. Mai mult decât atât, această poziţie nu reprezintă interesele românilor. Dânşii spun că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, însă nici măcar nu spun la ce articol din Tratat fac referire. În ceea ce priveşte libera circulaţie, niciodată nu s-a pus problema unei măsuri restrictive. Îi rog pe domnii din Consiliul Concurenţei să nu confunde libera circulaţie cu o limitare pentru toţi operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariţie micii producători şi de a elimina monopolul. Am fi încălcat Tratatul dacă ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce în ce mai multe suspiciuni faţă de cei care se opun acestui Cod Silvic’, a subliniat Gavrilescu.

Marţi, Consiliul Concurenţei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Potrivit autorităţii de concurenţă, menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

‘Nu ne opunem acestei legi şi nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecţii referitoare la unele măsuri punctuale, care, deşi introduse cu bune intenţii, riscă să încalce legislaţia europeană şi pot atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene’, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a precizat, totodată, că instituţia pe care o reprezintă a transmis şi şefului statului o informare prin care atrage atenţia asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot încălca legislaţia comunitară.

Consiliul Concurenţei şi-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmiţând obiecţiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor).

Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Concurenţei precizează faptul că legislaţia în domeniul concurenţei, care este similară legislaţiei Uniunii Europene, conţine instrumente pentru depistarea şi sancţionarea abuzului unei companii aflate în poziţie dominantă. În perioada următoare, autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piaţa lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guvernează sectorul şi funcţionarea Romsilva, precizează sursa citată.

În data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care preşedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

Cererea de re-examinare a Codului silvic a fost respinsă, pe 12 mai, şi în Comisiile reunite de mediu, agricultură şi juridică din Camera Deputaţilor. În comisii, 20 de deputaţi au votat în favoarea cererii de re-examinare şi 35 împotrivă.

Sâmbătă, 9 mai, locuitorii din întreaga ţară, dar şi români din şase oraşe din străinătate protestat faţă de oprirea despăduririlor abuzive, dar şi cu scopul ca pădurile din România să devină o prioritate naţională pentru autorităţile statului.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...