1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Ministrul Mediului de Afaceri: Industria energointensivă poate beneficia de o schemă de ajutor de stat pentru scăderea costurilor la energie

Ministrul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, Ştefan Radu Oprea, a declarat joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă organizată la combinatul siderurgic din localitate, că Guvernul României lucrează la o schemă de ajutor de stat, agreată de Uniunea Europeană, prin care se pot scădea costurile la energie pentru industria energointensivă.

19 sep, 2019 | Agerpres

Informaţia dată de ministru a venit în urma afirmaţiilor făcute, în aceeaşi conferinţă de presă, de preşedintele executiv al Alianţei GFG din care face parte şi combinatul siderurgic Liberty Galaţi, Sanjeev Gupta, potrivit cărora România este una dintre cele mai scumpe ţări din Europa în privinţa electricităţii şi gazului natural.

"Pentru industria noastră cele mai mari provocări sunt cele legate de energie. Aceasta este cea mai mare provocare pentru că România este una dintre cele mai scumpe ţări din Europa în privinţa electricităţii şi gazului natural, iar industria noastră este una energointensivă. Acesta este principalul punct de discuţie cu Guvernul pentru a redeveni competitivi pe piaţa noastră şi suntem încrezători că vom găsi o soluţie. Sunt unele reglementări europene prin care industriile energointensive pot primi înapoi nişte bani din eforturile fiscale pe care le fac. Este un cadru european pentru acest lucru. De exemplu, avem o capacitate de producţie de aluminiu în Franţa, unde plătim o treime din cât plătim în România curentul electric. Suntem încrezători că vom găsi o soluţie", a precizat Gupta.

În context, ministrul Oprea a spus că Guvernul lucrează la un proiect prin care marile întreprinderi consumatoare de energie din ţară să poată beneficia de ajutoare financiare, procedură acceptată de UE şi care se aplică deja în alte state din UE.

"Într-adevăr avem nevoie aici, la Galaţi, de un investitor care să poată să dea stabilitate locurilor de muncă. Şi atunci vom folosi schema de ajutor de stat, pe cea de compensare indirectă, care este acceptată de Uniunea Europeană, iar acum lucrăm în cadrul Guvernului să putem să aducem aceste prevederi pentru industria care este mare consumatoare de energie", a afirmat Oprea.

Ministrul Ştefan Radu Oprea, a participat, joi, la Ceremonia de inaugurare a operaţiunilor Liberty la Combinatul Siderurgic de la Galaţi, dar şi la inaugurarea unei noi linii de tăiere, în valoare de 3,5 milioane euro, care va genera o gamă complet nouă de produse şi clienţi pentru combinat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO