Ministrul Mediului: Majorăm prima din Programul Rabla Clasic până la 7.500 de lei

Într-o conferință de presă cu privire la programele finanțate din bugetul Fondului pentru Mediu, ministrul Tanczos Barna a anuțat noutăți privind programele Rabla Clasic și Rabla Plus.
Robert Stan - mar, 23 mart. 2021, 14:36
Ministrul Mediului: Majorăm prima din Programul Rabla Clasic până la 7.500 de lei

Conform ministrului Tanczos Barna, în cazul Rabla Clasic – „programul care an de an ajută atât cetățenii cât și industria auto autohtonă prin tichetele oferite de stat” – va fi majorată prima de casare.

„Vom modifica prima de casare. O să o majorăm de la 6.500 de lei anul trecut până la 7.500 de lei. Aproximativ 1500 de euro. În plus, avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și în sprijinul celor care cumpără mașini hibrid. Aici se majorează ecobonusul de la 2.500 de lei la 3000 de lei. În cazul mașinilor cu sisteme GNC sau GPL ecobonusul crește de la 1.000 la 1.500 de lei”, a explicat ministrul Mediului.

În opinia ministrului, majorarea sumelor din programul Rabla Clasic a fost stabilită după discuții cu ACAROM (Asociația Constructorilor de Automobile din România). „De ani aceste prime de casare nu au fost majorate. Există o presiune pe piață. Trebuie să avem în vedere că dacă nu ținem pasul cu inflația, efectul acestor programe ar putea fi mai mic”, a continuat Tanczos Barna.

Pentru finanțarea programului Rabla Clasic, Ministerul Mediului a prevăzut în buget suma de 440 de milioane de lei, în creștere de la 405 milioane de lei anul trecut . Majorarea de aproape 10% va asigura, conform ministrului, mărirea primei de casare cât și un număr mai mare de mașini noi finanțate. În cazul Rabla Clasic este așteptat un număr de 55.000 – 60.000 de beneficiari

Va fi majorat și bugetul pentru Rabla Plus

În aceeași conferință, ministrul Barna a menționat și că bugetul programului Rabla Plus, cel dedicat mașinilor electrice și plug-in hybrid va crește.

„Programul Rabla Plus a funcționat foarte bine. Este un program al cărui plafon se epuizează an de an. Avem noutăți și aici. Vom avea cel mai mare buget de până acum. Dublăm bugetul și ajungem la 400 de milioane de lei. Procentul mașinilor electrice se situează undeva la 1% în România, deci e nevoie de o implicare mai serioasă a statului. Vrem cât mai multe mașini electrice pe șoselele României pentru a reduce impactul poluator”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Prima de casare a programului Rabla Plus rămâne nemodificată, circa 10.000 de euro, dat fiind că este încă cea mai mare din Europa. De asemenea, în cazul mașinilor plug-in hybrid prima va fi de 4.500 de euro, ca și anul trecut. Atenție, finanțarea de la stat nu poate depăși 50% din valoarea automobilului achiziționat.

Conform ministrului Mediului, ambele programe- Rabla Clasic și Rabla Plus – vor începe „în ultima săptămână din aprilie”.

Totodată, oficialul a confirmat că bugetul dublu al programului Rabla Plus va asigura accederea în program a circa 10.000 de persoane. Se vor putea obține tichete pentru aproximativ 6.600 de mașini electrice și 5.000 de hibride cu încărcare la priză (plug-in hybrid).

Ministrul Barna a menționat, în încheiere și că va fi finanțat și un program pentru înlocuirea microbuzelor școlare. Pentru acesta va fi alocată suma de 600 de milioane de lei astfel încât „între 2.500 și 3.000 de școli să poată beneficia de noi microbuze prin acest program multianual”.

Citește și:

– Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele – Barna

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...