Ministrul Mediului: Programul ‘Rabla’ va exista şi în 2015. Sunt analizate unele modificări

Programul 'Rabla' va exista şi în 2015, nu vor exista probleme cu închiderea acestuia iar autorităţile analizează unele modificări, a declarat, miercuri, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 08:16
Ministrul Mediului: Programul 'Rabla' va exista şi în 2015. Sunt analizate unele modificări

‘Programul Rabla merge bine în acest moment, pentru că procedurile birocratice s-au simplificat, iar atât persoanele fizice, cât şi companiile au putut să urmărească permanent stadiul voucherelor rămase. În acest moment există mai puţin de 700 de tichete disponibile. Nu o să avem probleme de închidere a programului. Va fi unul dintre puţinii ani în care se vor epuiza toate tichetele alocate. Pentru 2015, sunt convins că vor fi modificări în Programul Rabla, dar este prematur să vorbim despre acestea. Ştiţi că există un dialog în care Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile ar fi fericită ca programul să nu mai meargă înainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesaţi ca maşinile vechi, care înseamnă probleme de poluare, să fie scoase din uz. De aceea, noi vrem să gândim un proiect care să aibă anumite modificări şi să demonstrez că nu numai ce spun producătorii contează, ci şi modul în care arată strada în România, în care avem foarte multe maşini care poluează’, a explicat Korodi.

Întrebat dacă noul program anunţat de Ministerul Economiei, ‘Prima maşină’, va avea o influenţă asupra Programului ‘Rabla’, oficialul MMSC a precizat că iniţiativa ‘poate avea o influenţă’.

‘Prima Maşină poate să aibă o influenţă asupra programului Rabla. Noi nu suntem implicaţi în acest program, este al Ministerului Economiei. Din punctul nostru de vedere, trebuie să vedem foarte clar ce se întâmplă cu calitatea aerului în marile oraşe, şi programele noastre merg în această direcţie’, a afirmat ministrul Mediului.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ se mai pot înscrie la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

La ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a participat, miercuri, la un seminar pe tema accesării fondurilor nerambursabile alocate României, în cadrul căruia sunt prezentate informaţii şi noutăţi despre accesarea fondurilor externe din cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014, fonduri europene prin POS Mediu, precum şi informaţii privind Programul LIFE 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor fiscale – surse Reuters
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor ...
Comisia Europeană va propune probabil luni menţinerea în 2023 a suspendării reglementărilor fiscale, din cauza incertitudinii politice ridicate şi a încetinirii semnificative a creşterii,......
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" ...
McDonald’s iese din Rusia. Își vinde afacerea către deținătorul local al licenței, Alexander Govor
McDonald’s iese din Rusia. Își vinde afacerea către deținătorul local al licenței, Alexander Govor
McDonald's Corp vinde afacerea din Rusia actualului deţinător al licenţei, Alexander Govor, iar restaurantele vor fi operate ...
Simtel Team raportează o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 57%
Simtel Team raportează o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 57%
Compania de inginerie Simtel Team raportează o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei în T1 din 2022, în creștere cu ...