Ministrul Mediului: Specula cu tichete din Programul ‘Rabla’ va dispărea odată cu repartizarea electronică

Introducerea tichetului electronic în programul 'Rabla' din acest an va stopa specula cu vouchere, un astfel de document fiind transmisibil numai în anumite condiţii, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 12:56
Ministrul Mediului: Specula cu tichete din Programul 'Rabla' va dispărea odată cu repartizarea electronică

‘Undeva după 1 aprilie se lansează programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacţiona cu programul. Se va merge numai la comercianţii de autovehicule, vor exista tichete electronice şi acestea vor fi atrase de către comercianţi dintr-o bază naţională, fără o distribuire localizată pe judeţe, ci pur şi simplu dacă se întrunesc condiţiile – datele maşinii care urmează să fie scoase din uz şi datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează – poate să aibă dreptul să tragă un tichet electronic. În cinci zile trebuie să radieze maşina, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza naţională. Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înţeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terţă, iar datele acestora intră în sistemul naţional’, a explicat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, până la data lansării programului din acest an, Garda Naţională de Mediu va efectua o serie de controale la punctele REMAT.

‘Intenţionăm să demarăm Programul ‘Rabla’ în jurul datei de 1 aprilie pentru că aşteptăm controalele ce vor fi lansate pe activitatea REMAT-urilor. Dorim ca toate vehiculele scoase din uz să meargă pe palierul reciclare şi să nu dispară din evidenţă. Garda Naţională de Mediu va face o verificare care începe zilele acestea şi va dura cam o săptămână’, a spus oficialul.
Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului ‘Rabla’ 2014, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia din acest an, vor fi disponibile 20.000 de tichete, reprezentând un buget total de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program, după care îşi vor putea casa maşina la un colector validat.

Ulterior acestei operaţiuni, persoanele interesate vor prezenta dealer-ului dovada casării, pentru a cumpăra maşina pre-comandată la preţul de promoţie din program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului auto, cunoscut în special sub numele de ‘Rabla’, este unul guvernamental, susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...