Ministrul Nica a semnat contractele pentru 61 de proiecte IT&C finanţate din fonduri UE

Economica.net
29 04. 2013
dan_nica_12779200

„Când am preluat guvernarea, în mai 2012, am găsit aproximativ 3.000 de proiecte IT&C, ale căror dosare erau stivuite peste tot în minister. Prin externalizare, procesul de evaluare a proiectelor a început în luna februarie. Îmi cer scuze public, în numele fostei conduceri a ministerului, pentru întârzierile înregistrate la evaluarea proiectelor, care au rămas nedeschise încă din decembrie 2010 şi până în 2012. Dacă era guvernul condus de Emil Boc, nici la Paştele Cailor nu se semna, rămâneau blocate şi acum”, a spus Nica într-o conferinţă.

Din totalul de aproximativ 2.500 de proiecte neevaluate, pentru 1.870 dintre acestea va fi finalizat procesul de evaluare până pe 15 mai, cu ajutorul firmelor către care au fost externalizate aceste servicii, coordonate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI).

„Până la sfârşitul lunii mai urmează să fie finalizată evaluarea a încă 600 de proiecte, care vor fi pregătite pentru încheierea contractelor”, a spus Nica.

Semnarea contractelor se va face săptămânal, în funcţie de ritmul în care beneficiarii vor aduce actele necesare, unele dintre acestea având un timp mai îndelungat de eliberare de către autorităţile statului sau bănci, cum ar fi scrisoarea de garanţie bancară.

Nica a atras atenţia asupra faptului că 99% dintre cererile de rambursare sunt completate greşit şi a invitat beneficiarii să consulte pagina web a OIPSI, pentru a putea evita cele mai frecvente erori, care pot întârzia semnarea unui contract cu până la cinci zile lucrătoare.

Potrivit datelor ministerului, din 15 decembrie 2012 şi până în prezent, prin intermediul OIPSI au fost semnate 184 de contracte în valoare de 162,44 milioane de lei.

Printre beneficiarii care au semnat contracte cu OIPSI din decembrie 2012 se află şi 19 spitale din întreaga ţară: Braşov, Mureş, Galaţi, Iaşi, Bacău, Dolj, Gorj şi Vâlcea.

„În prezent, sunt externalizate pentru rambursare 300 de cereri în valoare totală de 173 milioane lei, proces care va fi finalizat până la sfârşitul lunii iunie. Cea mai veche cerere de rambursare din acest lot de 300 este din aprilie 2011 şi aparţine UAT Târgu-Mureş. Şi pentru restul cererilor de rambursare vor fi contractate servicii externe”, a mai spus Nica.

Pentru nu risca pierderea fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană, serviciile de evaluare au fost externalizate de către OIPSI, folosindu-se finanţările aferente componentelor de asistenţă tehnică.
Contractele de externalizare a serviciilor de evaluare au început la mijlocul lunii februarie a acestui an, după finalizarea licitaţiilor deschise în acest sens în iulie 2012.

OIPSI este organizat la nivel de direcţie generală în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, având ca scop gestionarea proiectelor finanţate din fonduri structurale în domeniul TIC, prin implementarea operaţiunilor Axei III din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

OIPSI asigură suport companiilor sau autorităţilor publice româneşti interesate să elaboreze proiecte în domeniul IT&C.