Ministrul nipon al finanţelor şi-a anulat vizita la Seul

Ministrul nipon al finanţelor, Jun Azumi, a anunţat vineri că şi-a anulat o deplasare prevăzută pentru săptămâna viitoare la Seul, din cauza tensiunilor recente între cele două ţări privind suveranitatea insulelor din Marea Japoniei, relatează AFP.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 08:47
Ministrul nipon al finanţelor şi-a anulat vizita la Seul

‘Cred că nu este momentul potrivit pentru această vizită în Coreea de Sud’, a explicat Jun Azumi în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta urma să se întâlnească cu omologul său sud-coreean în timpul acestei deplasări.

Anularea vizitei survine pe fondul intensificării tensiunilor din ultimele zile între Japonia şi Coreea de Sud, colonie niponă în perioada 1910-1945, după vizita preşedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak pe insulele din Marea Japoniei, numite Dokdo de Seul şi Takeshima de Tokyo, pe care cere două ţări le revendică.

Jun Azumi a afirmat că este ‘dificil să se separe’ problemele politice de cooperarea bilaterală, sugerând că acest dezacord şi alte controverse între cele două ţări vor avea consecinţe economice.

El a anunţat revizuirea unui sistem de schimb valutar între autorităţile celor două ţări, creat în 2001 pentru a ajuta Coreea de Sud să nu se confrunte din nou cu problemele pe care le-a întâmpinat în sfârşitul anilor 1990 în timpul crizei financiare din Asia.

În afară de problema suveranităţii insulelor, atmosfera s-a deteriorat între cele două ţări vecine după declaraţiile făcute marţi de preşedintele sud-coreean. Acesta a afirmat că împăratul Japoniei, Akihito, nu va putea veni în Coreea de Sud decât dacă îşi va cere scuze pentru atrocităţile comise de forţele de ocupaţie japoneze.

‘Nu putem trece cu vederea afirmaţiile lipsite de respect’ ale preşedintelui Lee, a subliniat ministrul nipon al finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...