Ministrul nipon de Externe a discutat cu omologul său chinez despre criza sino-japoneză

Miniştrii de externe japonez şi chinez s-au întâlnit marţi seară la ONU, la New York, pentru evocarea crizei din Marea Chinei de Est, care a dus la intensificarea tensiunilor dintre cele două ţări, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP.
Economica.net - mie, 26 sept. 2012, 04:56
Ministrul nipon de Externe a discutat cu omologul său chinez despre criza sino-japoneză

Koichiro Gemba şi Yang Jiechi au reiterat revendicările ţărilor lor cu privire la insulele disputate, au precizat diplomaţii respectivi.

Cei doi miniştri au avut o întâlnire de circa o oră, a confirmat pentru AFP un responsabil japonez.

Potrivit agenţiei oficiale chineze China Nouă, Gemba a insistat asupra dorinţei Japoniei de a naţionaliza trei insule ale arhipelagului, care au fost cumpărate de la proprietarul lor, în timp ce omologul său chinez a reafirmat că este vorba despre „o încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale a Chinei”.

Potrivit agenţiei japoneze Kyodo, ministrul japonez a invitat China să dea dovadă de reţinere, iar Gemba le-a spus jurnaliştilor că atmosfera întâlnirii a fost „sumbră”.

Întâlnirea a avut loc după o serie de întrevederi, marţi, la nivel ministerial, la Beijing, care nu au condus însă la niciun progres.

Criza sino-japoneză din Marea Chinei de Est s-a agravat marţi odată cu sosirea a opt nave ale pazei de coastă taiwaneze şi a zeci de vapoare de pescuit în apele teritoriale japoneze în largul arhipelagului Senkaku, care aparţine Japoniei, dar care este revendicat de Beijing şi Taipei sub numele de Diaoyu.

Tensiunile au crescut brusc la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a cumpărat trei dintre insulele din arhipelag de la proprietarul lor nipon. Imediat, Beijingul a decis să trimită nave spre micul arhipelag, în timp ce în China au avut loc manifestaţii antijaponeze, uneori violente.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...