România caută 4 miliarde de euro în China pentru 2 proiecte gigantice în energie

Încercarea de a obţine bani de la chinezi are ca scop resuscitarea a două proiecte esenţiale pentru România, lăsate în paragină de ani de zile.
Florin Cojocaru - mie, 15 mai 2013, 10:38
România caută 4 miliarde de euro în China pentru 2 proiecte gigantice în energie

Ministrul Energiei, Constatin Niţă, se duce în China în încercarea de a atrage o investiţie chineză de circa 4,5 miliarde de euro pentru construcţia la pachet a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, proiecte considerate prioritare pentru România, dar care trenează de mai mulţi ani.

Vizita se desfăşoară în perioada 12-19 mai, alături de ministru fiind reprezentanţi ai marilor companii din energie din România, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia. Aceştia se vor întâlni cu oficiali de stat şi cu directori din mari grupuri chineze.

„Consilierul ministrului Niţă Ioan Mihăilă a venit pe la noi, la Transelectrica şi ne-a spus că scopul principal al vizitei în China este atragerea unei investiţii chineze în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi în hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Ideea este să se propună o investiţie la pachet. Rămâne de văzut care va fi rezultatul concret al deplasării”, a spus Octavian Lohan, director general adjunct la Transelectrica şi şeful Dispeceratului Energetic Naţional.

O altă temă de discuţie ar putea fi cea a investiţiei de 1 miliard de euro de la Rovinari în construcţia unui grup termo nou.

Reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă reprezintă un proiect vechi de şapte ani care nu a avansat deloc. Varianta unui consorţiu cu parteneri străini în care statul să fie majoritar a căzut, ulterior au mai existat zvonuri că diverse companii, cu precădere asiatice, ar fi interesate de proiect însă nimic nu s-a concretizat. La fel, Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect vechi, a fost pus în discuţie prima dată în perioada comunistă, şi este esenţial pentru funcţionarea echilibrată a Sistemului Energetic Naţional, mai ales dacă se construiesc cele două noi reactoare de la Cernavodă. Cele două proiecte sunt complementare.

În China, ministrul român va avea întâlniri cu Zhong Shan, ministru adjunct, ministrul Comerţului din RP Chineză, Wu Xinxing, administrator general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, Song Dongshen, preşedinte China Sinohydro, Yang YIsheng, vicepreşedinte China Gezhouba Group (CGGC), Sun Qingsong, preşedinte, China Huadian Engineering Co, Zhu Hongjie, vicepreşedinte China Eximbank, Zhao Ruolin, preşedinte China National Electric Engineering Co., Gao Ligang, vicepreşedinte, China Guangdong Nuclear Power Group, scrie Agerpres.

Ministrul delegat pentru Energie va susţine alocuţiuni la Forumul de afaceri Româno – Chinez şi la Congresul Internaţional pentru Energie Nucleară.

Din delegaţia română fac parte reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia, ai Complexului Energetic Hunedoara, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Hidroelectrica şi Energonuclear.

Te-ar mai putea interesa și
Termoenergetica va începe, luni, încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare
Termoenergetica va începe, luni, încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare
Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) SA anunţă că va începe, luni, încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune......
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Odată cu accelerarea dezvoltării și producției de mașini electrificate Renault va elimina până la 2.000 de locuri ...
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, ...
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului ...