Ministrul Orban: M-am gândit de nenumărate ori la demisie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mărturisit, marţi, că s-a gândit de nenumărate ori să demisioneze, după ce a fost învinovăţit nejustificat pentru slaba absorbţie a fondurilor europene.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 12:57
Ministrul Orban: M-am gândit de nenumărate ori la demisie

La o dezbatere privind fondurile europene, Orban a amintit că în septembrie 2011, când a preluat ministerul, rata absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune era de 3,7%, iar în prezent a ajuns la 10%, sub aspectul rambursărilor de la Comisia Europeană.

„M-am gândit de nenumărate ori la demisie, dar mi-am spus că dacă am început un demers încerc să-l duc până la un anumit moment în care consider că se limitează sau ajung la maximumul posibilităţilor pe care le am de oferit sistemului”, a spus Orban.

Leonard Orban a arătat că în calitate de ministru al Afacerilor Europene nu dispune de pârghii asupra autorităţilor de management de la celelalte ministere, însă, în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), de la Ministerul Muncii, el a fost considerat vinovat pentru eşec, şi nu miniştrii Muncii care s-au succedat. „De exemplu, dacă un ministru hotărăşte că vrea să înlocuiască toată conducerea unei autorităţi de management sau unui organism intermediar, e decizia domniei sale, nu a mea. Cu toate acestea, mi-am asumat acest rol de multe ori ingrat, mi-am asumat inclusiv rolul de paratrăsnet. Eu am fost identificat ca principalul responsabil al aşa-zisului eşec al POSDRU, ci nu succesivii miniştri ai Muncii care au gestionat programul respectiv. (…) În continuare, lucrurile sunt similare”, a spus Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a mărturisit că nu a fost deloc entuziast când, în calitate de consilier prezidenţial şi fost comisar european pentru multilingvism, i s-a propus să preia nou-creatul MAEur. „N-am fost deloc entuziast când am acceptat această poziţie şi am acceptat-o extrem de greu, pentru că ştiam cât de complicată e situaţia. Am devenit ministru în septembrie 2011, când practic toate programele operaţionale unde existau procese de achiziţii publice erau de facto suspendate, erau întrerupte pe baza unui aranjament între autorităţile române şi Comisia Europeană şi în condiţiile în care rata de absorbţie era de 3,72%. Ştiam foarte bine care sunt dificultăţile, ştiam şi limitările pe care le are o asemenea poziţie în condiţiile în care nu ai în directă coordonare activitatea şi deciziile fundamentale din cadrul diferitelor structuri de gestiune a fondurilor comunitare”, a reamintit Leonard Orban.

Acesta ocupă funcţia de ministru al Afacerilor Europene în trei guverne – Emil Boc, Mihai-Răzvan Ungureanu, Victor Ponta.

Leonard Orban a fost însă propus în luna iunie de Guvernul României pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi.

Într-o notă semnată de reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, transmisă Consiliului Uniunii Europene, se arată că Orban este propunerea Guvernului României pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi, în mandatul 2013-2019.

Actualului reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi, Ovidiu Ispir, îi expiră mandatul de la 1 ianuarie 2013.

Leonard Orban urmează astfel să fie audiat în prealabil la Parlamentul European, care trebuie să ia o decizie în privinţa numirii actualului ministru român la Curtea Europeană de Conturi, de la Luxemburg.

Te-ar mai putea interesa și
Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa
Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa
Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record: peste 2.700 de lei, adică 554 de euro/MWh pentru energia tranzacționată azi și livrată mâine. Și prețurile din......
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per ...
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie ...
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
Nu este posibilă exceptarea de la TVA a noii taxe pe gaze impuse de Germania, aşa cum vrea Berlinul, a anunţat marţi ...