Ministrul rus al Economiei a prognozat falimentul Mechel. Acţiunile companiei au ajuns la un minim record

Acţiunile Mechel au înregistrat un declin de 30% la bursă, ajungând la un nivel scăzut record, deoarece ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat că nu vede nicio alternativă, ci doar falimentul pentru compania minieră, după nouă luni de eforturi zadarnice pentru refinanţarea datoriilor, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 11:41
Ministrul rus al Economiei a prognozat falimentul Mechel. Acţiunile companiei au ajuns la un minim record

Luni, la bursa din New York, valoarea acţiunilor Mechel a scăzut la 1,02 dolari, chiar dacă volumele tranzacţionate au urcat de opt ori în ultimele trei luni. Anul acesta, valoarea titlurilor companiei a scăzut cu 60%, după ce s-a redus cererea de oţel, provocând companiei pierderi record în 2013, scrie Agerpres.

Conform datelor Bloomberg, compania are obligaţiuni şi împrumuturi în valoare de 8,7 miliarde de dolari, scadente în următorii şapte ani, iar analiştii se aşteaptă ca Mechel să înregistreze pierderi de 591 de milioane de dolari în 2014.

Acţiunile sunt în scădere accentuată, după ce ministrul rus al Economiei a afirmat: ‘Dacă firma intră în faliment, ar trebui să acceptăm asta în mod oficial’.

‘Probabilitatea intrării Mechel în faliment a sporit semnificativ. Oficialii guvernamentali şi directorii din industria bancară par să încline spre această soluţie’, a apreciat şi analistul Oleg Petropavlovskiy, de la BCS Financial Group, în Moscova. Acesta a precizat că două treimi din datoria Mechel este deţinută de bănci.

Al doilea mare grup bancar rus, VTB, a anunţat săptămâna trecută că singurul mod de rezolvare a problemei datoriilor Mechel este acela de a apela la tribunal.

Problemele financiare ale companiei ruse au apărut după extinderea Mechel, iar criza financiară din 2008 a provocat scăderea preţului la oţel şi cărbune. Oficialii de la Moscova încearcă de câteva luni să ajute Mechel, o companie cu datorii de 8,6 miliarde de dolari şi 70.000 de angajaţi, şi au propus câteva modalităţi, inclusiv schimbarea acţionariatului.

Şeful VTB, Andrei Kostin, a afirmat că banca încă doreşte ca datoriile Mechel să fie convertite în acţiuni, însă, până acum, grupul rus nu a sprijinit acest plan. În prezent, Mechel este controlată de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar principalii săi creditori sunt băncile ruse de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank.

Mechel ia în considerare vânzarea activelor sale de bază în următorii doi sau trei ani şi speră să obţină 2-3 miliarde de dolari, a afirmat directorul general al companiei ruse, Oleg Korzhov, într-un interviu acordat recent publicaţiei ruse ‘Vedomosti’.

Scenariul pesimist al Mechel sugerează că din vânzarea acestor active ar putea fi obţinute 2-3 miliarde de dolari care, împreună cu potenţiala vânzare a minei de cărbuni Elga din Rusia şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa mondială, ar putea permite companiei să achite 4-5 miliarde de dolari din datoria sa.

În România, Mechel a decis în martie să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie pentru 52 de euro către Nikarom, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şeful reprezentanţei Mechel la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria vrea să vândă active nestrategice pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta
Ungaria vrea să vândă active nestrategice pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta
Ungaria intenţionează să vândă active nestrategice pentru a finanţa parţial achiziţionarea aeroportului internaţional din Budapesta, le-a spus luni jurnaliştilor ministrul Dezvoltării......
Șase noi startup-uri intră în programul Orange Fab, în urma apelului de proiecte 5G
Șase noi startup-uri intră în programul Orange Fab, în urma apelului de proiecte 5G
Orange România anunță includerea în programul de accelerare Orange Fab a șase noi startupuri ce au fost selectate în ...
Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte a reformei pieţei de electricitate
Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte a reformei pieţei de electricitate
Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de electricitate, pe fondul blocajului ...
Pristina acuză Serbia că plănuieşte să „anexeze” nordul Kosovo
Pristina acuză Serbia că plănuieşte să „anexeze” nordul Kosovo
Premierul kosovar Albin Kurti a declarat luni că recentul "atac terorist" comis de un comando puternic înarmat face parte ...