Ministrul Transporturilor: CFR Marfă va returna ajutorul de stat în 2018

CFR Marfă va returna ajutorul de stat în valoare de 380 milioane euro în anul 2018, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 14:03
Ministrul Transporturilor: CFR Marfă va returna ajutorul de stat în 2018

Potrivit acestuia, obiectivul final pentru ‘a putea scăpa de spectrul acestui ajutor de stat’, care trebuie returnat, este privatizarea companiei, dar nu cu orice preţ, ci încercând să se obţină un preţ cât mai bun pentru statul român.

‘CFR Marfă este într-o situaţie dificilă după ce, în anul 2013, la ultima încercare de privatizare, i s-a convertit în acţiuni o parte din datorii, iar această privatizare nu s-a finalizat. Doamna comisar de la DG Competition ne-a pus în vedere să găsim nişte soluţii pentru acest lucru. Soluţia ar fi fost returnarea acestor bani, care sunt puţini, către statul român. Este vorba despre 380 milioane de euro. Evident că aceasta ar duce automat la închiderea şi lichidarea imediată a companiei. Nu este ceea ce ne dorim’, a spus Costescu.

Potrivit acestuia, noua echipă de conducere a CFR Marfă trebuie să înceapă un proces de restructurare a companiei.

‘Noua echipă, împreună cu ceilalţi colegi care sunt încă în companie – directori financiari, de exploatare – au această misiune de a începe imediat un proces de restructurare. Vor trebui să se axeze pe cei cinci piloni clasici ai restructurării, realinierea activelor, restructurarea activelor şi pasivelor, restructurarea de personal, nu neapărat prin reducere, şi ultimii doi piloni, la nivelul managementului şi la nivelul strategiei. Dânşii sunt aproape de finalizare cu un caiet de sarcini pentru un consultant independent care îi va ajuta mai ales pe ultimii piloni, cei strategici. Împreună cu acţiunile pe care dânşii le demarează, vor putea să îşi atingă obiectivul. Obiectivul final pentru a putea scăpa de spectrul acestui ajutor de stat care trebuie returnat este evident privatizarea, dar nu cu orice preţ, ci încercând să obţinem un preţ cât mai bun pentru statul român. Având în vedere etapele restructurării şi apoi a procedurii de privatizare acest obiectiv este stabilit la nivelul anului 2018’, a mai afirmat Costescu.

În luna februarie, aflat în plenul Senatului, ministrul Transporturilor declara că, în opinia sa, CFR Marfă ar trebui să rămână în patrimoniul statului român după ce va deveni rentabilă, însă decizia aparţine viitorului guvern.

Întrebat în Plenul Senatului despre privatizarea companiei CFR Marfă, ministrul a reiterat că el nu este adeptul privatizării ‘cu orice preţ’ a acesteia.

‘Chiar dacă am mai spus-o, nu sunt adeptul privatizării CFR Marfă cu orice preţ. CFR Marfă poate fi privatizată ca o finalitate, dar atunci când va deveni o companie atractivă, care să aducă bani la buget prin privatizare. Doar ca să o sacrificăm de dragul de a raporta o privatizare şi de a majora bursa de capital, nu, cu siguranţă acest lucru nu se va întâmpla. Ceea ce trebuie să facem la CFR Marfă este să ne ocupăm serios de modul în care ea funcţionează’, a spus Dan Costescu.

Potrivit acestuia, în cazul CFR Marfă s-a constituit deja un grup de lucru care redactează cerinţele pentru restructurare, în acest caz fiind necesar un consultant cu experienţă care să gândească un plan de restructurare.

‘S-au epuizat, practic, toate variantele până în prezent. S-a încercat privatizarea cu investitor strategic, cu pachet minoritar, cu jumătate din pachet, cu pachet majoritar. Nu au funcţionat. Deci, în acest moment, trebuie să vină un consultant – nu unul dintr-o firmă de apartament, ci unul care are o experienţă dovedită -, care a restructurat şi a făcut profitabile companii similare în zone similare, în Europa adică, şi acest consultant va fi responsabil de această restructurare’, a explicat Costescu.

Ministrul Transporturilor a spus că este de părere că metoda cea mai bună de privatizare este cea pe bursă, cu un procentaj stabilit de consultant.

‘Este prevăzută la sfârşitul acestei perioade şi varianta restructurării. Nu sunt convins că va fi o restructurare cu pachet 100%, cum deja a fost aprobat cu toate fazele şi în CSAT. Cel mai bine ar fi să se facă o privatizare pe bursă, aşa zisul IPO, în care cu un anumit procent – 20%, 30% sau alte cifre care vor fi stabilite şi calculate de consultant – să putem să facem investiţii, să putem creşte această firmă, să-i putem, practic, majora activele’, a spus el, pe 16 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...