Ministrul Transporturilor: Sunt nemulţumit de ceea ce am găsit pe şantierele de la Bacău şi Tecuci

Economica.net
22 09. 2016
drum_lucrari_sosele_43431200_96865800

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat, joi, 22 septembrie 2016, o vizită de lucru pe Variantele Ocolitoare ale municipiilor Suceava, Bacău şi Tecuci, alături de directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.

Pe Centura Tecuci, termenul pentru finalizarea celor 7 kilometri este primul semestru al anului viitor, după ce constructorul a solicitat prelungirea duratei de execuţie. Lucrările trebuie finalizate până în luna iunie 2017.

‘Sunt nemulţumit de ceea ce am găsit pe şantierele de la Bacău şi Tecuci. În ambele proiecte, mobilizarea nu este deloc cea dorită, de aceea am dat un ultimatum constructorilor: ori vor aduce muncitori şi utilaje într-un număr mult mai mare pe şantiere, ori vom găsi alte soluţii pentru ca şantierele să fie deblocate şi proiectele să continue’, a subliniat ministrul Sorin Buşe.

Cât priveşte centura Suceava, aceasta urmează să fie deschisă în totalitate traficului în septembrie 2017, în acest moment stadiul de execuţie a lucrărilor fiind de 80%.

Lucrările pe cei 7,3 kilometri ai Centurii Rutiere a Municipiului Suceava urmează să fie realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în regie proprie, după ce constructorul a abandonat proiectul înainte de terminarea lucrărilor, iar contractul a fost reziliat.

‘Principalul avantaj al lucrărilor efectuate de direcţia regională a CNADNR (DRDP Iaşi) este scurtarea termenului de execuţie cu un an. Astfel, până la sfârşitul lui 2016, va fi reactualizat proiectul tehnic, iar lucrările vor începe în luna martie 2017. Varianta Ocolitoare a Municipiului Suceava va fi deschisă în totalitate traficului în septembrie 2017. În acest moment, stadiul de execuţie este de 80%’, precizează sursa citată.

Ministrul de resort a anunţat şi demararea proiectelor din regiunea Moldova, incluse în Master Planul General de Transport al României. Astfel, în cazul Drumului Expres Ploieşti – Paşcani, licitaţiile pentru proiectul tehnic, studiul de fezabilitate şi autorizaţia de construire vor fi lansate pe 31 octombrie cel târziu în condiţiile în care finalizarea proiectului în Masterplan, pe porţiunea Ploieşti – Bacău, este prevăzută pentru 2020. Pentru porţiunea Bacău – Paşcani, finalizarea este prevăzută în 2024. În schimb, prin lansarea simultană a proiectelor pentru cele două porţiuni vor putea fi eliminate decalajele între acestea.

În ceea ce priveşte Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, lansarea licitaţiilor pentru studiul tehnic, studiul de fezabilitate, şi pentru autorizaţia de construcţie, va fi pe 15 noiembrie iar finalizarea proiectului este prevăzută pentru anul 2020.

Pe secţiunea Ditrău – Tg Neamţ, licitaţiile pentru proiectul tehnic, studiul de fezabilitate şi autorizaţia de construcţie vor fi lansate pe 30 noiembrie. Până la sfârşitul lunii va fi clarificată situaţia contractului, pentru a putea începe desfăşurarea proiectului pe această porţiune.

Potrivit comunicatului, Master Planul General de Transport al României (MPGT) a fost aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Prin demararea proiectelor din MPGT, infrastructura de transport din regiunea Moldova va putea fi dezvoltată la o capacitate optimă atât din punct de vedere economic, cât şi social. Astfel, pentru Moldova sunt prevăzute 3 autostrăzi (Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, Braşov – Bacău, Tg. Mureş – Tg. Neamţ) şi peste 1.200 de km de drumuri expres şi eurotrans.