Minute, SMS-uri şi net mai ieftin în UE de la 30 aprilie. Ce tarife pregătesc operatorii

Economica.net
08 04. 2016
europe_970_80_03735000

Astfel, de la 30 aprilie 2016, suprataxa de roaming scade, în Spaţiul Economic European (statele UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), la maximum 5 eurocenţi peste preţul standard din ţară, dar nu mai mult de 19 eurocenţi pe minut, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor de roaming pentru piaţa internă a UE, stabilit de Comisia Europeană. Pentru apelurile primite atunci când călătoriţi într-o altă ţară UE, operatorii vor putea percepe, de la 30 aprilie, un tarif de maximum 1,14 eurocenţi pe minut.

Pentru mesajele sms trimise, tariful maxim stabilit de UE va fi de 2 eurocenţi peste preţul din ţară şi nu va putea depăşi, cu totul, 6 eurocenţi/sms.

Netul mobil va costa în UE maximum 5 eurocenţi peste tariful naţional, cu un plafon de 20 de eurocenţi.

UE a limitat, de la 1 iulie 2014, tarifele de roaming la 19 eurocenţi/minut pentru apelurile de voce trimise, 5 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, 6 eurocenţi pentru mesajele sms trimise, respectiv 20 de eurocenţi pentru megabyte-ul de net mobil.

Comisia Europeană încearcă încă din 2007 să elimine tarifele de roaming. Tarifele maxime stabilite de UE nu includ TVA, taxă care se ridică la 20% în România. Operatorii pot oferi orice tarif atât timp cât nu depăşesc limitele reglementate de UE.

Doar doi operatori au anunţat noile tarife de roaming

Dacă aveţi planuri să călătoriţi în UE începând din 30 aprilie şi sunteţi clienţi Orange sau Digi Mobil, mai aveţi de aşteptat până să ştiţi cu exactitate cât vă va costa telefonia mobilă şi netul.

Dacă sunteţi client al unuia dintre aceşti operatori şi doriţi să vă planificaţi cheltuielile pentru o călătorie în Europa, puteţi lua în calcul doar plafoanele stabilite de UE, la care adăugaţi TVA: astfel se ajunge la tarife maxime de 6 eurocenţi plus preţul naţional pentru minutul de voce, dar nu mai mult de 22,8 eurocenţi pe minut, 1,368 eurocenţi pe minut pentru apelurile primite, 2,4 eurocenţi plus tariful naţional pentru mesajele sms, dar nu mai mult de 7,2 eurocenţi, respectiv 6 eurocenţi plus preţul naţional pentru megabyte-ul de internet mobil, dar nu mai mult de 24 de eurocenţi/MB.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Orange România au refuzat să comunice noile tarife de roaming, motivând că le vor anunţa săptămâna viitoare, împreună cu o broşură.

Reprezentanţii RCS & RDS, compania-mamă a Digi Mobil, au precizat că vor anunţa noile tarife la o dată ulterioară.

Vodafone România, subsidiară a grupului britanic Vodafone, şi Telekom România, parte a grupului Deutsche Telekom, au anunţat deja noile tarife de roaming conforme cu plafoanele stabilite de UE de la 30 aprilie.

Astfel, Vodafone va percepe, de la 30 aprilie 2016, clienţilor care călătoresc în UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, tarifele naționale în afara rețelei plus 6 eurocenţi pe minut, dar nu mai mult de 23 eurocenţi. Mesajul sms va costa, la operatorul „roşu”, tariful naţional în afara reţelei plus 2,4 eurocenţi, dar nu mai mult de 7 eurocenţi, respectiv 6 eurocenţi plus tariful naţional pentru megabyte-ul de trafic de date, sau maximum 24 eurocenţi.

Telekom România a anunţat, începând cu 30 aprilie, pentru roamingul în UE, tarife de 6 eurocenţi pe minut plus tariful standard naţional în afara reţelei pentru apeluri de voce, dar nu mai mult de 22,8 eurocenţi/minut, 1,37 eurocenţi pe minut pentru apeluri primite, 2,4 eurocenţi pe minut plus tariful naţional în afara reţelei pentru mesajele sms, dar nu mai mult de 7,2 eurocenţi, respectiv 6 eurocenţi/MB plus tariful naţional, dar nu mai mult de 24 eurocenţi/MB pentru traficul de date în roaming.

Preţurile anunţate de operatori includ TVA şi sunt valabile pentru clienţii care nu au optat pentru un plan tarifar care include beneficii pentru roaming.