MIPE a deschis apelul de proiecte „Diversificarea şi flexibilizarea serviciilor de educaţie timpurie”

Apelul de proiecte "Diversificarea şi flexibilizarea serviciilor de educaţie timpurie" a fost deschis de Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Educaţie şi Ocupare (PEO), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a anunţat joi MIPE, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 06 iun. 2024, 17:19
MIPE a deschis apelul de proiecte

Astfel, consiliile judeţene, cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, pot solicita finanţare pentru înfiinţarea/extinderea serviciilor de educaţie timpurie (creşe, grădiniţe, servicii complementare).

În cadrul apelului de tip competitiv vor fi finanţate proiecte care urmăresc îmbunătăţirea accesului copiilor cu vârste până la 6 ani la educaţia timpurie.

Conform sursei citate, bugetul total alocat este dedicat regiunilor mai puţin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest şi Centru) şi este de 120 milioane de euro.

Din valoarea totală a alocării financiare, 102 milioane euro reprezintă contribuţia Fondului social european Plus (FSE+), iar 18 milioane euro reprezintă contribuţia naţională.

„Proiectele pot fi depuse de Consiliile judeţene în parteneriat cu: Inspectoratul Şcolar Judeţean (obligatoriu), Autorităţi ale administraţiei publice locale, Instituţii de învăţământ superior, Unităţi de învăţământ acreditate, publice şi private, din reţeaua şcolară naţională, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), Furnizori privaţi de educaţie timpurie, inclusiv organizaţii neguvernamentale”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 201.000 euro, iar cea maximă nu poate depăşi 7,814 milioane de euro.

„Valoarea eligibilă a proiectelor va fi dimensionată în funcţie de valoarea grupului ţintă aferentă indicatorului EECO06+07 având ca reper suma de 3.117,21 de euro/copil”, se menţionează în comunicat.

Serviciile nou înfiinţate prin prezentul apel Programul Educaţie şi Ocupare (PEO) beneficiază de personal de la Ministerul Educaţiei, prin asigurarea costului standard.

Grupul ţintă sunt copiii cu vârsta de la 3 luni la 6 ani înscrişi sau nu la creşă/grădiniţă/servicii complementare, precum şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Conform sursei citate, activităţile eligibile sunt: elaborarea unei strategii judeţene de dezvoltare a serviciilor de educaţie timpurie pentru asigurarea participării tuturor copiilor sub 6 ani la educaţie, îndeosebi a celor provenind din grupuri dezavantajate; înfiinţarea/extinderea unui serviciu de educaţie timpurie (creşă, grădiniţă, servicii complementare); vizite de studiu în ţară şi străinătate; activităţi de informare, consiliere şi sprijin al părinţilor privind importanţa educaţiei timpurii, inclusiv vizite la domiciliu şi evenimente de tip „Ziua porţilor deschise”.

Pe lista de activităţi eligibile se mai află: activităţi specifice de sprijin al părinţilor minori (subvenţii, consiliere juridică, sprijin pentru îngrijirea copiilor etc.); dotarea şi amenajarea spaţiilor interioare cu mobilier adecvat copiilor; amenajarea centrelor de activitate (bibliotecă, joc de rol, construcţii, nisip şi apă, artă, ştiinţă); terapie logopedică, consiliere şi sprijin psihopedagogic pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale; înfiinţarea şi dotarea de camere resursă în unităţile de educaţie timpurie; activităţi de studiu al limbii materne, respectiv al istoriei, al tradiţiilor şi culturii minorităţii căreia îi aparţin antepreşcolarii/preşcolarii.

Cererile de finanţare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 11 iunie – 10 septembrie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Acționarii Tesla au aprobat după intense dispute, conform lui Elon Musk, pachetul său salarial de 56 de miliarde de dolari. Încasarea spectaculoasei sume sau a unui pachet de acțiuni în......
Departamentul Muncii al SUA a înregistrat în iunie cea mai mare creștere a numărului de cereri de ajutor de șomaj începând din august 2023
Departamentul Muncii al SUA a înregistrat în iunie cea mai mare creștere a numărului de cereri de ajutor de șomaj începând ...
Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a înregistrat cea mai mare creştere ...
Șeful Samsung Jay Y. Lee dorește să extindă coperarea cu Meta, Qualcomm și Amazon
Șeful Samsung Jay Y. Lee dorește să extindă coperarea cu Meta, Qualcomm și Amazon
Preşedintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee, s-a întâlnit cu şefii Meta, Mark Zuckerberg, Qualcomm, Cristiano Amon şi ...
Grupul Renault a prezentat electricul Alpine A290, un Renault 5 în variantă premium
Grupul Renault a prezentat electricul Alpine A290, un Renault 5 în variantă premium
Grupul francez Renault a prezentat modelul electric Alpine A290, o reinterpretare cu caracteristici premium și cu un motor ...