MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate în vederea sprijinirii persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro, a anunţat vineri instituţia, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 03 feb. 2023, 19:35
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina

Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru maximum 26 de săptămâni.

Apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina” este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

„În permanenţă de la izbucnirea conflictului, România a acţionat sub spiritul solidarităţii, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorităţi. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni şi mulţi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operaţional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanţări în urma unui demers comun cu autorităţile de management pentru identificarea posibilităţilor concrete de finanţare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

MIPE precizează că se finanţează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaţilor intraţi în România prin punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, fie ei cetăţeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 euro pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Potrivit sursei citate, cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro.

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12,00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale....
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte ...
Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, ...
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor (25-54 ani) în România este de 67,1%, unde dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), în ...
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Două submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile cu proiectile de antrenament, a informat ...