MIPE: Cardurile de energie au fost distribuite la peste 1 milion de locuințe. Până pe 20 februarie vor fi distribuite toate 1.700.000

Cardurile de energie prin care sunt sprijinite persoanele vulnerabile pentru plata facturilor la utilităţi au fost distribuite la peste un milion de locuinţe (puncte de consum) până marţi, 14 februarie, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 14 feb. 2023, 21:48
MIPE: Cardurile de energie au fost distribuite la peste 1 milion de locuințe. Până pe 20 februarie vor fi distribuite toate 1.700.000

Cardurile, oferite din fonduri europene nerambursabile ce erau în risc de pierdere în perioada de programare 2014-2020, sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română.

În topul judeţelor cu cele mai multe carduri distribuite se numără Bacău (43.200 de carduri), Argeş (47.416 carduri), Buzău (30.835 de carduri), Maramureş (33.000 de carduri) şi Brăila (30.060 de carduri).

În total, 1,7 milioane de carduri au fost tipărite şi distribuite către oficiile poştale, aferente punctelor de consum pentru care nu este nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Restul de 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 până la 20 februarie, precizează MIPE.

Potrivit sursei citate, aproximativ 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranşe de 700 lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, în contextul crizei energetice.

„Poşta Română s-a mobilizat exemplar şi a livrat deja cardurile de energie la un milion de locuinţe. Pentru că restul sunt deja în oficiile poştale, suntem siguri că până la 20 februarie vom finaliza distribuirea pentru cei care au fost declaraţi eligibili fără să fie nevoie de clarificări. De la acel moment se pot efectua plăţi, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la poştaş, la oficiu sau prin intermediul aplicaţiei pentru care zilele acestea se fac ultimele teste. Foarte important, pentru cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, le transmit să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Cei care au primit cardul trebuie să ştie că pot să facă plăţi pentru tranşa I până la vară, nu este nevoie să se grăbească. Iar cei care nu sunt siguri de situaţia lor pot suna la 0319966 şi vor primi clarificări”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Lista finală a beneficiarilor eligibili este realizată în urma unui proces în care sunt implicaţi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicaţii şi Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală.

MIPE explică, în context, şi motivele pentru care acest sprijin nu a fost oferit direct în numerar.

„A fost necesară abordarea acestui mecanism pentru a crea posibilitatea ca toate formele de energie să poată fi decontate, incluzând aici şi energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor şi locuinţelor colective, cât şi faptul că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit şi asigurarea trasabilităţii întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, se arată în comunicatul instituţiei.

Procesul de printare şi împlicuire a cardurilor a început la 25 ianuarie iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns către beneficiari. În continuare, potrivit calendarului asumat, începând de la 20 februarie se vor efectua plăţile pentru facturile curente şi restante.

Serviciile sau produsele care se pot plăti cu cardul de energie sunt electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...