Mirajul brandului pe piaţa de capital. Cât de profitabile sunt pentru români acţiunile companiilor de top

De aproximativ doi ani, investitorii români de pe piaţa de capital au la dispoziţie, spre tranzacţionare, titluri ale celor mai mari branduri la nivel internaţional. Acţiuni ale Apple, Google sau Coca-Cola sunt la câteva click-uri distanţă pentru orice român. Sunt însă aceste acţiuni la fel de profitabile pe cât de celebru le este numele?
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 11:30
Mirajul brandului pe piaţa de capital. Cât de profitabile sunt pentru români acţiunile companiilor de top

Apple (AAPL) este cel mai valoros brand din lume, fiind evaluat la 113,16 mld dolari. Google (GOOGL), Coca-Cola (KO) si Microsoft (MSFT) se află pe urmatoarele trei poziţii fiind evaluate la aproape 60 mld. dolari fiecare, conform topului Eurobrand 2014. Semnificația acestor cifre pentru investitori este explicată de specialiștii casei de brokeraj Tradeville.

La ce să te uiţi pentru a ieşi pe profit

Scopul oricărui investitor este acela de a înmulți banii, motiv pentru care chiar și o super-companie trebuie să îndeplinească condiții minimale pentru a fi o investiție profitabilă. Astfel, trebuie să analizezi sustenabilitatea brandului, potențialul de creștere a companiei și prețul de achiziție al acțiunilor.

„Este recomandat să cumperi acțiunile unei companii cu un brand puternic? Da. Este bine să cumperi acțiuni la orice companie care are un brand puternic? Nu! „, avertizează directorul adjunct al casei de brokeraj Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Acesta explică faptul că un brand puternic înseamnă că produsele sau serviciile oferite de compania respectivă sunt cunoscute și apreciate de o bună parte dintre consumatori, ceea ce constituie un avantaj competitiv. Important pentru orice investitor este că atuul principal al firmei să fie și sustenabil.

Valoarea brandului este suficientă?

De reclamele Coca-Cola pentru Crăciun realizate în urma cu 15 ani, cu tirurile luminate, cu siguranță că îți mai aduci aminte. La întrebarea când a fost ultimă oară când ai băut o cola, cei mai mulți răspund “nu cu mult timp în urmă”. Nu același lucru este valabil și pentru Kodak, care în urmă cu 15 ani era un brand puternic și nu ți-ai fi imaginat că ar fi putut intră vreodată în insolventa, devenind astăzi o imprimerie, în locul unuia dintre cei mai mari producători de aparate foto.

Putem afirma cu destul de multă certitudine că peste 20 de ani lumea va consuma în continuare Coca-Cola, dar nu și cu referire la Apple, o companie care depinde de inovație și de tendințele consumatorilor.

Coca-Cola este cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din lume cu o cota de piață de peste 40% în SUA, aproximativ 90% din calculatoarele vândute în ziua de azi au integrat sistemul de operare Windows, iar peste 60% dintre căutările pe internet sunt făcute folosind motoroul de căutare Google. Există suficiente motive să crezi că și peste 20 de ani cele trei companii au șanse mari să își păstreze cota de piață datorită avantajului competitiv. În schimb, Apple, din cauza mediului în care activează, trebuie să vină mereu cu ceva nou pentru a mulțumi clienții pentru a își conserva cota de piață. iPhone are o cotă de 41% din piața americană de telefoane inteligente. Istoria Kodak nu trebuie să fie valabilă și pentru Apple, însă reprezintă o lecție pentru investitori, întrucât în domeniile, unde inovația primează, abilitatea de a prgonostica pe 20 de ani este redusă.

Rata de creştere a business-ului dictează valoarea companiei

Factorul principal care determină prețul acțiunii în viitor este dat de potențialul de creștere al afacerii. Nu există o cale ușoară de a estima potențialul de creștere al unei companii pentru următorii 10 ani. Însă un punct de plecare este calcularea unei rate de creștere în ultimii 10 ani. Prin potențial de creștere ne referim la aprecierea profitului pe acțiuni (EPS). Ratele de creștere anuale compuse pentru Apple, Google, Coca-Cola și Microsoft , din ultimii 10 ani, sunt: 60%, 39%, 6,50%, respectiv 8,90%. Sigur, ratele de creștere pentru Apple și Google sunt impresionante, însă aceste firme se află în stadii diferite ale ciclului de business fată de celelalte două companii și este puțin probabil ca intensitatea creșterilor să se păstreze și pentru următorii 10 ani.

De exemplu, potrivit Morningstar.com, consensul de creștere al analiștilor de pe Wall-Street cu privire la Apple pentru următorii 5 ani este de 10%, pentru Google – 15%, în timp ce Coca-Cola și Microsoft vor crește cu 7,30%, respectiv 9,30%. Poți folosi în analiză chiar consensul pieței sau niște rate mai scăzute. Dacă ești conservator, riști să pierzi o oportunitate, dar în același timp iți creștI șansele de reușită ale investiției. Iar oportunități vor apărea mereu. Astfel, poți aplica un discount de 30% la fiecare rată de creștere. Vei obține 7% pentru  Apple, 10,50% pentru Google, 5,10% pentru Coca-Cola și 6,50% pentru Microsoft.

Care este preţul corect al unei investiţii

Până în acest punct al analizei ai stabilit care companii au un business sustenabil și  cat ar putea ele crește în următorii ani. Dar la ce preț să cumperi? Depinde cat ești dispus să aștepți și ce randament îți dorești . Pe o perioadă de 10 ani de exemplu, un randament așteptat rezonabil ar fi o dublare a investiției inițiale, ceea ce înseamnă o creștere compusă anuală de puțin peste 7%.

Folosind ratele de crește, conservator estimate, afli profitul net pe acțiune de peste 10 ani. Înmulțindu-l pe acesta cu valoarea minimă din ultimii 5 ani a multiplului P/E, vei obține prețul estimat al acțiunii peste 10 ani. Împărțind rezultatul la 2 ajungi, la prețul la care merită să cumperi acţiunile unui brand de top.

Te interesează părerea unor specialiști despre compania pe care o urmărești? Intră aici și îți răspundem tuturor întrebărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul ungar va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia sa pentru a sprijini extinderea companiilor ungare pe pieţele externe, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului,......
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde ...
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...