Mircea Bulboacă, proprietar Con-A: Oferim 1.800 de lei muncitorilor necalificaţi în construcţii, dar preferă şomajul

Muncitorii calificaţi în domeniul construcţiilor continuă să plece din ţară, atraşi de salariile mai mari din vest. Cei care nu sunt calificaţi, preferă în schimb şomajul, spun constructorii, care propun schimbarea legislaţiei. Nu stăm bine nici cu şcolile de meserii, care nu mai au căutare. Mircea Bulboacă, proprietarul firmei de construcţii Con-A din Sibiu, a pus la punct un sistem de învăţământ dual. Din 25 de elevi, adunaţi de prin sate cu greu, doar 2 s-au angajat la firma lui. Asta în contextul în care Guvernul anunţă grade mari de absorbţie a fondurilor europene, noi investiţii, iar constructorii spun că nu mai au muncitori. 
Andrada Ghira - joi, 07 sept. 2017, 21:02
Mircea Bulboacă, proprietar Con-A: Oferim 1.800 de lei muncitorilor necalificaţi în construcţii, dar preferă şomajul

Peste 366.000 de şomeri erau în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la sfârşitul lunii iulie. Iar 80% dintre aceştia sunt fără studii, cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional.

Constructorii trag un semnal de alarmă şi le arată guvernanţilor că marile proiecte de investiţii care astăzi sunt doar pe hârtie, nu vor putea fi finalizate, dacă nu se iau măsuri. La populaţia României, ar trebui să avem circa 6-7 milioane de angajaţi, nu doar 4 milioane, mai spun aceştia. 

Preferă ajutorul de şomaj 

90% din cifra de afaceri a contructorului Con-A din acest an provine din lucrări pentru sectorul privat. Proprietarul, Mircea Bulboacă, spune că există cerere mare din partea companiilor multinaţionale, iar sectorul continuă să crească. Totuşi, creştere va fi limitată de problema forţei de muncă

„Toate marile companii duc lipsă de angajaţi. Eu văd o rezolvare a acestei probleme prin activarea persoanelor care astăzi nu sunt pe piaţa de muncă, dar care există în România”, spune Bulboacă. 

Proprietarul Con-A a căutat angajaţi în toată ţară, însă aceştia refuză salarii de 1.800 de lei net şi preferă să trăiască din ajutorul social, care se dau mult prea uşor. Chiar dacă li se oferă transport, cazare, masa principală a zile si încadrare profesională în funcţie de pregătire, Bulboacă spune că este refuzat. 

„Personal am fost într-un sat din judeţul Sibiu şi am văzut la faţa locului exact cum stă situaţia: preferă acel ajutor de somaj, mai lucrează pentru unii, pentru altii. Noi oferim un salariu net de 1.700 – 1.800 de lei unui necalificat, el spune că primeşte ajutor, că mai învârte el ceva pe-acolo şi asta este”, povesteşte constructorul. 

Bog’Art aduce 100 de vietnamezi pe şantierele din Bucureşti

Şi Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din ţară a căutat să angajeze muncitori din ţară. 

„Am lăsat anunţuri în ultimele două luni la 120 de agenţii de şomaj din ţară. Am anunţat numărul de posturi disponibile, precum şi intenţia noastră de a creşte competenţele muncitorilor calificaţi în construcţii. Am primit doar două răspunsuri, că s-a transmis mesajul nostru şi să aşteptăm reacţia celor care primesc ajutoare sociale”, spune Sorin Greu, directorul general al companiei.

Nu a angajat nicio persoană şi crede că mulţi dintre cei care nu lucrează preferă ajutorul social şi munca „pe ici, pe colo” cu salarii la nregru.  

Şi ca să suplinească acest deficit de muncitori, Bog’Art va aduce 100 de vietnamezi pe şantierele din Bucureşti. 

„Testăm şi această posibilitate. Este o soluţie pentru a acoperi acest deficit. Dacă analizăm la nivelul întregii ţări, cred că avem un deficit de aproape 30%. Alergăm toţi înnebuniţi să angajăm, iar tendinţa de creştere a salariilor este clară de la o zi la alta. Dacă azi discutăm de un salariul mediu brut de 4 euro/oră, tendinţa e sa crească spre 7-8 euro/oră, pentru un muncitor calificat”, mai spune spune Sorin Greu. 

Constructorul are aproape 500 de angajaţi, iar pe toate şantierele proiectelor câştigate la licitaţie, lucrează circa 1.800 – 2.000 de muncitori.

Se şcolesc pe banii constructorului şi pleacă în străinătate

Constructorul din Sibiu a cochetat prin 2012 cu ideea de a înfiinţa o şcoală de meserii pe lângă fabricile pe care le deţine, dar din cauza birocraţiei din sistemul de învăţămând, primii elevi au absolvit anul acesta. 

„În 2014 am reuşit ceva, totuşi, să formăm o clasă de meseriaşi construcţii. Cu greu am adunat 25 de elevi, le-am acordat burse, transport, cred că şi cazare. Dintre aceştia, au terminat 12 şi doar doi s-au angajat în companie. Restul au intrat în şomaj, câţiva au plecat în strainatate, având deja o calificare bună. E un rezultat care ne îngrijorează, dar noi vom continua programul”, mai spune proprietarul Con-A. 

Acesta crede că ar trebui schimbată şi legislaţia în ceea ce priveşte părăsirea locului de muncă şi absolenţii să primească nu ajutor de şomaj, ci un stimulet pentru angajare

Judeţele cu cea mai mare rată a somajului în iulie 2017
Infogram

De asemenea, constructorii propun sancţiuni pentru angajaţii care nu mai vin la muncă. Angajamentele prevăzute în contractele de lucrările se bazează pe un efectiv de muncitori, iar termenele de execuţie trebuie respectate. Consructorii se plâng că cea mai grea perioadă este cea de sărbători. 

Perioada de sărbători pentru noi e o spaimă. Ne trezim cu echipe intregi care nu mai vin după trei, patru zile libere. Descoperă şantiere la negru sau vin rude, colegi, prieteni şi îi iau în ţările din vest. De pe o zi pe alta. Nu-i interesează ca au lăsat contractul, ca nu şi-au luat salariul pe ultima lună, nu au niciun inters”, spune Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.  

Constructorii spun că au nevoie de 600.000 de angajaţi 

Atraşi de salariile mai mari, zeci de mii de români au plecat în ţări precum Germania, Spania, Marea Britanie sau Austria, în speranţa unui trai mai bun. Iar constructorilor le lipsesc zidari, sudori, instalatori, şi chiar şi şoferi.

„Guvernanţii se laudă degeaba că au semnat contracte, pentru ca nu toate vor fi duse la bun sfârşit. Este adevărat, există şi şantiere care merg bine, dar sunt din ce în ce mai puţine. Iar aceste contracte nu se vor termina la timp. Mai mult decât atât, multe dintre ele se vor termina prin anulare, reziliere, se va lua de la capat, din nou lciitatii, din nou contestaţii”, este de părere Cristian Erbaşu.   

CITEŞTE ŞI Criză de angajaţi în construcţii: e nevoie de 600.000 de muncitori, iar constructorii sunt dispuşi să crească salariile, dacă statul îi ajută

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...