Mircea Diaconu, nominalizat ministru al Culturii, este în litigiu cu ANI pentru incompatibilitate

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta, se află într-un litigiu cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator şi cea de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, funcţie la care a renunţat.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 05:15

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât şi director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanţă actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestaţia actorului.

Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunţat că-şi dă demisia din funcţia de la Nottara.

„(Demisia mea, n.r.) Are într-un fel legătură cu decizia ANI, pentru că există deja şi o hotărâre judecătorească, de Curte de Apel, deci intermediară, prima care a apărut, care constată incompatibilitatea celor două funcţii, dar mă consideră de bună credinţă şi nu poate nimeni să se îndrepte spre mine cu nicio sancţiune de niciun fel. Dacă e vreo eroare, aceea e la Senat, şi nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu în decembrie anul trecut, invocând o adresă prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului său de parlamentar, că nu ar fi în incompatibilitate.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marţi noapte, agenţiei MEDIAFAX că Diaconu se află încă în proces cu ANI pe tema incompatibilităţii acestuia, următorul termen al procesului urmând să aibă loc la instanţa supremă în această lună.

Pe de altă parte, ca urmare a aceleiaşi investigaţii declanşate împotriva lui Diaconu, ANI a sesizat, în octombrie 2011, procurorii Parchetului instanţei supreme în legătură cu un posibil abuz în serviciu şi un posibil conflict de interese al lui Mircea Diaconu, senator şi încă director la Nottara, pentru că ar fi favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru.

La începutul acestui an, Diaconu a fost într-o dimineaţă la Parchetul instanţei supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenţei sale acolo. Nici Parchetul nu a dat vreo informaţie despre stadiul anchetei care l-ar viza pe Diaconu.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat luni că lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare cu finanţare europeană nerambursabilă avansează, obiectivul......
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
Aproape trei sferturi din capacitatea de stocare a gazelor naurale din România este deja plină, și nici nu a trecut prima ...
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, ...
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...