Mirela Cojocaru, directorul Hotelului Cișmigiu: 2022 a fost un an foarte bun, la 90% din afacerile dinainte de pandemie. Capitala are nevoie de evenimente precum conferința ITU

24 11. 2022
hotel cismigiu

Hotelul Cișmigiu din București, care aniversează zece ani de la deschidere, a avut anul acesta un grad mediu de ocupare de 70%, similar celui din 2019. Iar cifra de afaceri pentru acest an este de 1,45 de milioane de euro, 90% din ce se realizase în 2019, ultimul an care nu a fost marcat de pandemie. Față de 2021, creșterea este și mai mare. Anul trecut, afacerile hotelului au fost de doar 620.000 de euro.

80% dintre cei care se cazează la Hotelul Cișmigiu, clasificat la patru stele, sunt străini, iar marea majoritate sunt oameni de business, top mangeri, CEO de companii sau proprietari de afaceri care vin periodic la București. Cei mai mulți vin din țări precum Israel, Germania, Regatul Unit, SUA, Italia, Franța și Spania. Clienții de business nu au revenit încă în hotel la fel ca înainte de pandemie, în schimb, spune Mirela Cojocaru, a crescut partea de leisure.

“Ne-a crescut foare mult gradul de ocupare în perioada de weekend. Acesta e un lucru bun pe care ni l-a adus pandemia; faptul ca Bucureștiul a început să devină ușor-ușor o destinație de city-break”, explică directorul hotelului.

Turiștii nu au fost speriați de prețurile în creștere, nu doar la biletele de avion, ci și la cazare. După doi ani de pandemie, aceștia au continuat să-și facă planuri și să călătorească. O tendință care va continua și anul viitor, chiar dacă se vor înregistra creșteti de prețuri.

„Eu sunt convinsă că acest lucru se întâmplă pentru că în marile centre turistice din Franța, Spania, Italia, prețurile au crescut foarte mult, iar noi am devenit o destinație dorită pentru că avem prețuri acceptabile, deci cumva e un avantaj”, mai spune Cojocaru.

Citește și: Piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat, în 2021, cel mai mare progres dintre capitalele din ECE (studiu)

Cel mai important eveniment care a avut loc la București, conferința ITU, unde au fost peste 3.000 de participanți, a umplut hotelurile din oraș timp de trei săptămâni. Gradul de ocupare în hotel pentru lunile septembrie-octombrie a trecut de 90% tocmai datorită acestei conferințe.

„Genul acesta de evenimente este ce avem nevoie pe viitor, pentru că avem capacitatea și suntem în stare să facem astfel de evenimente, a fost reușit, deși erau oameni la nivel internațional care necesitau o siguranță aparte, s-a dovedit că suntem un oraș sigur și că putem face acest tip de evenimente”, mai spune Mirela Cojocaru.

Inaugurat în noiembrie 2012, Hotel Cișmigiu este deținut de compania spaniolă Hercesa. Clădirea are o istorie de 110 ani, fiind unul dintre cele mai importante hoteluri de patru stele din București. Unitatea are o capacitate de 60 apartamente, șase săli de conferință iar, în prezent, are aproximativ 22 de angajați.