1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

UPDATE Mişa: Firmele cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. Ce impact va avea măsura

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că Guvernul doreşte să introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 euro.

26 oct, 2017 | Agerpres
(update 26 oct, 2017 21:13) MFP: Modificările aduse în domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor conduc la un impact bugetar negativ
Modificările aduse în domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor conduc la un impact bugetar negativ asupra încasărilor din impozitul pe profit, concomitent cu un impact bugetar pozitiv asupra încasărilor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se arată în nota de fundamentare la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, publicat, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).


Impactul cumulat este unul negativ, respectiv de minus 214 milioane de lei pentru anul 2018, aferent încasărilor estimate pentru trei trimestre, minus 302 milioane de lei pentru anul 2019, minus 325 milioane de lei pentru anul 2020 şi minus 348 milioane de lei pentru anul 2021

'Pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit, cât se plăteşte în prezent', a afirmat ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a asigurat că firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune.

'Agenţii economici nu vor mai putea fi cercetaţi penal în cazul unei fraude pe lanţul de TVA, decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni. Se elimină astfel situaţiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relaţie comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanţ care crease un act de evaziune', a explicat Mişa.

De asemenea, vor fi incluse în acest proiect și firmele care realizează venituri din consultanță și management, față de condiția care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri.

Modificările la aceast act normativ vizează și includerea în acest sistem și a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale), se arată într-un comunicat al Executivului.

"Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale și reducerea costurilor aferente calcului și administrării impozitului", se mai precizează în comunicat.

O altă schimbare a Codului Fiscal stabilește că sancționarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibilă doar dacă există probe că acesta avea informații certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relații comerciale.

Totodată, ordonanța transpune în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, prin: limitarea deductibilității dobânzilor; introducerea impozitării la ieșire - previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României; introducerea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive și introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plații impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.

De asemenea, se propune extinderea confiscării și asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate - alcool și produse din tutun.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO