Misiune economică japoneză la Bucureşti, în luna noiembrie. Metroul de Otopeni, în atenţia investitorilor japonezi

Peste 20 de companii importante din Japonia vor participa la misiunea economică de la Bucureşti, programată în luna noiembrie a acestui an, principalele zone de interes pentru investitorii japonezi fiind tehnologia informaţiei, proiecte de tip smart-city, dar şi magistrala M6 a metroului bucureştean.
Economica.net - mie, 04 iul. 2018, 15:14
Misiune economică japoneză la Bucureşti, în luna noiembrie. Metroul de Otopeni, în atenţia investitorilor japonezi

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat remis AGERPRES,
Ştefan-Radu Oprea, ministrul de resort, a avut miercuri o întrevedere cu Yasukazu Irino, vice-preşedinte executiv al Japan External Trade Organization – JETRO, în cadrul căreia s-au stabilit detalii despre organizarea unei misiuni economice japoneze la Bucureşti.

Cei doi oficiali au subliniat contextul favorabil al relaţiilor bilaterale, marcat de succesul misiunii economice româneşti din Japonia, din luna mai, şi de apropierea momentului în care va intra în vigoare Acordul de Parteneriat Economic Japonia – Uniunea Europeană.

Ministrul Oprea a prezentat noua formă a ajutorului de stat pentru marile investiţii în economia românească şi a subliniat disponibilitatea statului român pentru atragerea investitorilor în proiecte de tip PPP (parteneriat public-privat).

‘Le vom prezenta partenerilor japonezi proiecte concrete, astfel încât, în noiembrie, să avem discuţii aplicate business to business’, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Yasukazu Irino a transmis că aproximativ 20 de companii importante din Japonia vor fi prezente la misiunea economică din noiembrie, iar principalele zone de interes sunt tehnologia informaţiei, proiecte de tip smart-city, colaborarea cu antreprenorii din industria digitală şi magistrala M6 a metroului din Bucureşti. De asemenea, Yasukazu Irino a prezentat acţiunile JETRO România, care organizează delegaţii ale companiilor japoneze în toate zonele ţării, pentru a identifica oportunităţi de investiţii.

Japan External Trade Organization este o organizaţie guvernamentală japoneză, care are ca obiect de activitate promovarea comerţului şi investiţiilor reciproce dintre Japonia si restul lumii.

În 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 650,4 milioane de dolari, România înregistrând un deficit în relaţia cu Japonia, de circa 125,02 milioane de dolari. Exporturile româneşti au fost de 262,69 milioane de dolari, în creştere cu 9,8% faţă de anul precedent, iar importurile, de 387,71 milioane de dolari, în plus cu 5,13% faţă de 2016.

Potrivit datelor furnizate de ministerul pentru Mediul de Afaceri, principalele produse româneşti exportate în Japonia sunt: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice, în timp ce produsele japoneze importate în România sunt: mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridică la 86 de miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii şi 600.000 de locuri de muncă. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la creşteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice şi de 16% pentru echipamente electrice, relevă datele instituţiilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...