Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a sosit la centrala nucleară Zaporojie, anunţă Energoatom

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a confirmat că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit, joi, la centrala nucleară Zaporojie, relatează The Guardian, potrivit News.ro.
News.ro - joi, 01 sept. 2022, 16:04
Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a sosit la centrala nucleară Zaporojie, anunţă Energoatom

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat anterior că vizita planificată ar trebui să dureze ”câteva zile” şi că agenţia intenţionează să stabilească o prezenţă permanentă la centrala nucleară, scrie News.ro.

Cu toate acestea, şeful administraţiei locale instalate de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat marţi că vizita a fost planificată să dureze doar o zi.

Balitski, care luni a spus că nu se aşteaptă ca vizita delegaţiei AIEA să facă prea multe schimbări, a declarat că inspectorii ”trebuie să vadă activitatea staţiei într-o singură zi”, potrivit News.ro.

Ucraina nu poate garanta întreaga securitate necesară echipei de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, subliniind că situaţia din jurul instalaţiei nucleare rămâne ”un haos”, relatează CNN, potrivit News.ro.

Lui Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), i s-a spus că securitatea este ”propria sa responsabilitate”, a spus Haluşcenko, scrie News.ro.

Grossi părea ”încrezător să îşi asume riscul”, a adăugat el.

Haluşcenko a vorbit joi la Novooleksandrivka, în regiunea Zaporojie, unde a însoţit delegaţia AIEA înainte de a călători pe teritoriul ocupat de ruşi. Regiunea Zaporizhzhia este încă sub controlul Ucrainei, dar centrala nucleară este ocupată de ruşi.

”Ucraina şi-a îndeplinit toate obligaţiile internaţionale şi a oferit toate posibilităţile ca această misiune să vină”, a spus Haluşcenko reporterilor, lăudând curajul participanţilor la misiune în a face faţă ”provocărilor nemaivăzute până acum” în istoria AIEA, scrie News.ro.

Haluşcenko a precizat că înţelege că misiunea are ”un anumit acord de securitate cu ruşii” şi a sugerat că mai mulţi membri ai echipei vor rămâne la faţa locului ”pentru câteva zile”.

Cu toate acestea, Grossi urmează să se întoarcă la Novooleksandrivka joi, conchide News.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...