Mitingul clienţilor cu credite în franci elveţieni s-a încheiat. Protestatarii vor depune, luni, un memoriu la Guvern

Protestul celor peste 1.000 de persoane, clienţi cu credite în franci elveţieni, organizat duminică în Piaţa Victoriei, s-a încheiat fără incidente, iar următoarea etapă anunţată de către reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) este depunerea la Guvern a unui Memoriu, în cursul zilei de luni, 15 iunie.
Economica.net - Dum, 14 iun. 2015, 16:08
Mitingul clienţilor cu credite în franci elveţieni s-a încheiat. Protestatarii vor depune, luni, un memoriu la Guvern

‘Mitingul de astăzi (duminică, 14 iunie 2015, n.r.) a fost dedicat clasei politice în totalitatea ei. Numărul clienţilor în franci elveţieni este de 75.000, dar cu precizarea că, dacă adăugăm creditele externalizate, cifra ajunge la 120.000, aşa cum a recunoscut şi Banca Naţională. Din datele BNR reiese faptul că aproximativ 6.800 de clienţi au făcut, deja, conversia creditelor avute în franci elveţieni şi bănuiesc că aceştia sunt de la Banca Transilvania, bancă însă care are 18.300 de credite în această valută. Următorul pas va fi depunerea unui Memoriu la Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de mâine (luni, 15 iunie 2015, n.r.) prin care cerem adoptarea Legii insolvenţei, dar şi o audienţă cu factorii decizionali’, a precizat, pentru AGERPRES, la finalul mitingului, Cătălin Voivozeanu, membru în Grupul Clienţilor cu Credite în CHF.

Acesta a adăugat că, după data de 30 iunie, când expiră mandatul celor care reprezintă interesele clienţilor cu credite în franci elveţieni prin intermediul GCCC, vor fi publicate oficial rezultatele negocierilor dintre cei împrumutaţi şi instituţiile bancare.

‘La 30 iunie ne expiră mandatul cu care am fost învestiţi în Grupul Clienţilor cu Credite în CHF şi tocmai din acest motiv trebuie să arătăm ce am reuşit să facem pentru aceşti clienţi. De aceea, după acea dată, vom face publice rezultatele negocierilor pe care le-am avut direct cu băncile. Încercăm în continuare să negociem cu băncile, dar nu este decât o încercare şi atâta tot, deoarece băncile nu sunt responsabile şi nu vor să participe în mod concret la o reducere semnificativă a ratei şi acordarea unui discount aşa cum a făcut Banca Transilvania. Deci, în cazul acesta, când băncile nu vor să negocieze, singura noastră soluţie este o lege, dar şi parlamentarii noştri după cum se vede, nu se ocupă de problemele cetăţenilor’, a spus Voivozeanu.

Conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

‘În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi’, a precizat, duminică, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elveţieni, 15.594 au fost soluţionate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienţi nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piaţă, băncile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elveţieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluţiile pentru clienţii cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elveţieni şi conducerea Asociaţiei Române a Băncilor au vizat anumite soluţii individualizate precum menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar şi reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale şi fără a discrimina debitorii în alte monede.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania (BT) a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni. În data de 7 mai, directorul general al BT, Omer Tetik, anunţa că 5.200 de clienţi ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienţi.

Banca Transilvania a achiziţionat, la finalul anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacţiei pentru achiziţionarea directă şi indirectă 100% din acţiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...