Mitul crescătorilor de animale care exportă în viu. Topul exportatorilor este dominat de unități de colectare controlate de oameni de afaceri din Orient

Piața de 493 de milioane de euro a exporturilor de animale în viu este dominată de companii controlate de cetățeni din Orientul Apropiat, state unde ajung animalele. Printre primii zece exportatori sunt doar trei companii antreprenoriale autohtone active și pe piața agricolă locală, nu doar pe cea a comerțului.
Alina Stanciu - lun, 11 apr. 2022, 21:25
Mitul crescătorilor de animale care exportă în viu. Topul exportatorilor este dominat de unități de colectare controlate de oameni de afaceri din Orient

Din primele zece cele mai mari companii exportatoare de animale vii, doar trei au acționariat autohton, au activități de creștere a animalelor. și reușesc să exporte direct în state din Orientul Mijlociu, principala piață pentru astfel de marfă, arată o analiză realizată de Economica pe baza datelor Institutului Național de Statistică. În rest, piața de 15,2 milioane de euro anul trecut este dominată de companii controlate de cetățeni străini ce funcționează doar ca unități de colectare pentru transportul de animale vii. Fiecare dintre aceste business-uri depășește 15 milioane de euro pe an.

Astfel, cel mai mare exportator în funcție de valoarea animalelor vândute peste granițe în 2021 este Mahmud Impex SRL, o companie cu o cifră de afaceri în 2020 de 493,1 de milioane de euro și un profit net de 1 milion de euro. Potrivit termene.ro, societatea este controlată de familia Chwihna, cetățeni români cu origini în Siria,  ce derulează activități în ferme mixte, vegetale și de animale, în localitatea Gălbiori din Constanța. Compania deține, de asemenea, unități de colectare pentru exportul de bovine și ovine, potrivit ANSVSA.

Urmează alte patru companii deținute de antreprenori străini care desfășoară doar activități de comerț sau activități auxiliare pentru creșterea animalelor.

Al Kastal Chartering SRL  a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 89,9 milioane de euro, în timp ce United For Food Livestock SRL este un business de peste 16 milioane de euro în 2020 și profit de 225.500 de euro. Potrivit termene.ro, compania este deținută de cetățeanul iordanian Ghousheh ala Abdelrazzaq Ahmad. Compania a fost înființată în 2012, în județul Constanța,  are 34 de angajați și desfășoară activități auxiliare pentru creșterea animalelor. Compania se află pe lista ANSVSA de unităţi de colectare pentru exportul bovinelor vii în Arabia Saudită.

Barak Development a terminat 2020 cu o cifră de afaceri de 7,7 milioane de euro și profit de 555.600 de euro. Compania cu domeniu l de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii și sediul social în București este controlată de compania britanică MD Associates LLP și administrată de doi cetățeni israelieni. Societatea este unitate de colectare pentru exportul ovinelor în Israel.

Balana Expres SRL, cu afaceri de 13,8 milioane de euro în 2020, profit de 262.000 de euro și 16 angajați, este controlată de cetățeanul sirian Aswad Nasreddin. Compania are ca domeniu de activitate comerțul cu ridicata al animalelor vii și este unitate de colectare pentru transportul ovinelor și bovinelor în Arabia Saudită.

Primii cinci exportatori au realizat împreună exporturi de 37% din valoarea totală a exporturilor de animale vii din 2021.

Ce companii românești exportă animale vii 

În afară de Mahmud Impex SRL ai căror acționari sunt de origine siriană, în clasamentul celor mai mari 10 exportatori de animale vii există  doar trei entități cu acționariat local care se ocupă inclusiv de creșterea animalelor, nu doar de exportul lor.

Este vorba despre Rom Balkanellas Impex deținută, potrivit termene.ro, de Komporaly Sandor din Covasna. Compania care se ocupă de creșterea ovinelor și caprinelor în localitatea Crizbav din Brașov, a raportat în 2020 o cifră de afcaeri de 15,1 milioane de euro și un profit net de 363.000 de euro.

Urmează Tolil Company SRL, un business cu vechime în agricultură controlat de fermierul Gigică Apostol. Tolil exportă tineret ovin dintr-o fermă din Baia, județul Tulcea. Firma, care a raportat în 2020 afaceri de 25 de milioane de euro,  a fost înființată în  1998 de Apostol care a preluat o parte din fostul complex de porci de la Baia. Compania are un rulaj de 250 000 de capete pe an, dar și activități în producția de nutrețuri combinate, culturi vegetale pe o suprafață de 2.000 de hectare și activități de transport animale vii prin flota proprie.

Nu în ultimul rând, Gagea SRL este un business de familie de 8,6 milioane de euro, cu activități în creșterea ovinelor și caprinelor între localităţiile Jamu Mare-Clopodia, la o distanţă de aproximativ 75 km de Timișoara. Compania oferă, de asemenea, servicii de transport animale vii cu mijloace de transport proprii.

Sursa: INS

Potrivit datelor INS, în 2021, România a exportat animale vii (cai, măgari, vite, oi, capre,porci, păsări și alte animale) în valoare totală de 493,1 milioane de euro, dintre care cele mai valoroase exporturi au fost de ovine și caprine (275,3 milioane de euro) și vite (175 de milioane de euro).
Citește despre motivele pentru care se vând miei în viu, la export, aici
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...