17 ian, 17:10

Ministrul Energiei: Ne vom strădui să eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus, la finalul întâlnirii cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor, că este luată în calcul și eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune.
Anton Anton

"Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune", a spus Anton Anton. Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care compania este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă peste 30% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.

"Una dintre marile probleme e reprezentată de certificatele CO2, aproape 40% din cifra de afaceri, am discutat și acest aspect, e o situație la care nu ne-am așteptat.
I-am prezentat situația și comisarului european pe energie. Am ajuns la prețuri ale certificatelor pe care nu le putem suporta. La Minmisterul Energiei creăm o schemă ca CEO și alții să reducă această povară a certificatelor.
Certificatele au fost inventate pentru decarbonare, în planul de perspectivă a CEO sunt prevăzute măsuri de schimbare a tehnologiilor și perspectiva e ca încet încet cu tehnologii moderne să reducem emisiile. Despre aste e vorba, dar asta se face cu mulți bani", a spus Ministrul Energiei.

De asemenea, Ministerul Energiei a comunicat că administraţia Complexului Energetic Oltenia a propus minerilor creşterea salariului brut cu 1.000 de lei pe lună pentru muncitori şi garantează că nu vor exista repercusiuni asupra celor care au declanşat greva. Oferta este mai generoasă cu 300 de lei faţă de cea refuzată deja de mineri, care cer majorarea salariilor cu 45%.

Iată oferta Ministerului:

Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele :

În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel:

- Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;
- Pentru conducători formatie lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net;
- Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;
Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.
De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toti salariatii în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019.
Prima pentru sarbatorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentand un castig net de cel putin 330 lei.
Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.
Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legistrative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.