Mobilitatea partajată va reprezenta 7% din toate călătoriile în mediul urban în 2030

Mobilitatea partajată, de la serviciile de tip ride-hailing şi până la scuterele electrice, va fi responsabilă în anul 2030 pentru 7% din toate călătoriile efectuate la nivel global în mediul urban, în creştere de la 3% în prezent, potrivit unui raport publicat marţi de firma de consultanţă Oliver Wyman, informează Reuters.
AGERPRES - mar, 14 nov. 2023, 10:36
Mobilitatea partajată va reprezenta 7% din toate călătoriile în mediul urban în 2030

Conform documentului, publicat cu ocazia Conferinţei de tehnologie de la Lisabona, piaţa de mobilitate partajată ar urma să ajungă la 400 de miliarde de dolari în 2030, scrie Agerpres.

Mobilitatea partajată a devenit un „model mai sustenabil” pentru a rezolva diferite probleme de transport, precum costurile şi emisiile, susţine raportul elaborat de Oliver Wyman. „Sectorul mobilităţii s-a schimbat în mod dramatic în ultimii ani şi, pe lângă automobile, există acum la dispoziţia oamenilor o gamă de diferite modele de transport”, susţine Andreas Nienhaus, analist la Oliver Wyman.

La realizarea acestui raport, firma de consultanţă Oliver Wyman a utilizat date furnizate de firma de ride-hailing şi livrare de mâncare Bolt. „Sectorul de mobilitate partajată a crescut până la a fi utilizat de milioane de persoane în ultimul deceniu. Vedem cum mobilitatea partajată s-a integrat în sistemele de transport urban”, susţine directorul general de la Bolt, Markus Villig.

Însă, raportul celor de la Oliver Wyman precizează că sectorul de mobilitatea partajată se loveşte şi de critici. Acest sector a fost considerat vinovat pentru agravarea congestionării traficului şi emisiilor prin introducerea unor călătorii suplimentare pe drumurile care erau deja congestionate. În plus, au fost ridicate semnale de alarmă cu privire la siguranţa traficului din cauza scuterelor electrice precum şi cu privire la condiţiile dure de muncă ale şoferilor care lucrează pe scutere electrice.

Raportul estimează că mai mult de nouă milioane de persoane îşi câştigă traiul de pe urma serviciilor de mobilitate partajată în 2023, iar acest număr este prognozat să crească până la 16 milioane în 2030.

De asemenea, analiştii susţin că mobilitatea partajată are potenţialul de a reduce semnificativ emisiile poluante în mediul urban însă precizează că impactul general este unul mixt deoarece depinde de factori precum comportamentul consumatorilor şi coordonarea cu alte moduri de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...