Modelele de comportament financiar pentru adolescenţii români: mama, Isărescu şi Ţiriac

Tinerii români au ca modele de responsabilitate financiară familia, mai ales mama, dar şi personalităţi publice precum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sau miliardarul Ion Ţiriac, se arată într-un studiu făcut de tinerii care au participat la un program de internship al BCR.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 12:15
Modelele de comportament financiar pentru adolescenţii români: mama, Isărescu şi Ţiriac

60 de elevi şi 150 de studenţi care au participat la un program de intership plătit organizat în această vară de către Banca Comercială Română au primit răspunsuri de la 500 de liceeni și 200 de studenți în privinţa comportamentului lor financiar.

„Atât liceenii, cât şi studenţii consideră că un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibrează cheltuielile cu veniturile, reuşind să economisească şi să investească eficient în acelaşi timp. 36 % dintre respondenţi au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de încredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isărescu şi Ion Ţiriac. Alte modele întâlnite în rândul tinerilor care se regăsesc în sondajul realizat de BCR sunt: Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg”, se arată într-un comunicat de presă al BCR privind rezultatele programului.

73% dintre respondenţi au declarat că au un buget de venituri şi cheltuieli, 65% că economiesc pentru cheltuielile mai mari cu facultatea sau călătoriile. Liceeni cheltuiesc banii în principal pe haine, ieşiri în oraş, mâncare şi cărţi, se mai arată în studiu.

48% se aşteaptă ca primul salariu să fie de sub 1000 de lei, iar doar 19% speră că prima leafă va fi mai mare de 2000 de lei. Domeniile cu cel mai mare intreres pentru tinerii intervivaţi, în care aceştia ar vrea să-şi facă o carieră sunt cel financiar-bancar, IT şi marketing.

„În ceea ce priveste pregătirea profesională, 62 % dintre respondenţi consideră că pregătirea practică este cea mai eficientă modalitate de învăţare. Doar 16% acordă un rol important în dezvoltarea lor personală şi profesioanală îndrumării primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregătirea teoretică, oferita de scoala.

Întrebati despre valorilor lor, tinerii romani spun ca îi definesc în principal libertatea, înclinaţia spre distracţie şi creativitatea. La polul opus se află valorile percepute ca fiind specifice tinerilor români de acum 20 ani: responsabilitate, comportament civilizat şi spirit de echipă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...