1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Modelul argentinian: Bolivia a naţionalizat divizia locală unei companii energetice spaniole

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a dispus naţionalizarea diviziei locale a companiei spaniole Red Electrica, o nouă lovitură pentru fosta putere colonială europeană în America Latină, după naţionalizarea recentă a subsidiarei argentinieie a grupului Repsol, transmite Reuters.

02 mai, 2012 | Mediafax

Morales a ordonat armatei să ocupe sediul companiei pentru transportul electricităţii TDE, controlată de Red Electrica, un grup spaniol cu afaceri de aproape 1,4 miliarde euro pe an.

În luna aprilie, Argentina a anunţat un plan de preluare sub controlul statului a celei mai mari companii petroliere din ţară, YPF, controlată de grupul spaniol Repsol.

Morales a declarat că naţionalizarea TDE survine investiţiilor prea mici derulate de companie în Bolivia, motiv similar celui invocat de administraţia argentiniană în cazul YPF.

"Bolivia are nevoie de parteneri, nu de proprietari", a declarat preşedintele bolivian după ce a dispus ocuparea instalaţiilor TDE de către armată.

Televiziunile locale au difuzat imagini cu soldaţi care controlează accesul în sediul companiei.

"Trăiască 1 Mai şi trăiască naţionalizarea", a exclamat Morales, în timp ce sediul TDE era acoperit cu drapeluri boliviene şi cu steaguri cu stema mişcării politice locale conduse de Morales, notează Wall Street Journal.

Un purtător de cuvânt al guvernului spaniol, care deţine 20% din Red Electrica, a declarat că Spania urmăreşte atent situaţia.

Surse oficiale spaniole au afirmat pentru Wall Street Journal că cele două guverne comunică, iar partea boliviană a indicat că este dispusă să compenseze compania spaniolă.

Red Electrica, care deţine 85% din acţiunile transportatorului naţional de electricitate din Bolivia, a anunţat că va cere compensaţii financiare de la guvernul ţării sud-americane.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO