VIDEO Modelul suedez, un exemplu pentru toată Europa. Cum poate ajuta 5 milioane de români – raport

Suedia poate atinge statutul de țară smoke-free/fără fumat, în condițiile în care prevalența fumatului este pe cale să scadă sub 5% în următoarele luni. Țările din Uniunea Europeană sunt departe de a reproduce această realizare. Mai mult, în prezent, nicio țară nu se apropie de ținta UE de scădere a incidenței fumatului pentru 2040, adică peste 17 ani.
Ion Dobreanu - vin, 07 apr. 2023, 13:25
VIDEO Modelul suedez, un exemplu pentru toată Europa. Cum poate ajuta 5 milioane de români - raport

Modelul suedez combină recomandările din Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului, inclusiv reducerea ofertei și cererii de tutun, interzicerea fumatului în anumite locuri, dar adaugă un element extrem de important care asigură rețeta succesului: acceptarea produselor fără fum ca alternativă mai puțin dăunătoare.

Beneficiile strategiei Suediei sunt enorme, țara având cel mai mic procent de boli asociate fumatului din UE și o incidență a cancerului cu 41% mai mică decât în alte țări europene. Un raport recent, intitulat „Experiența suedeză, o foaie de parcurs pentru o societate fără fumat”, susține că abordarea Suediei ar putea salva 3,5 milioane de vieți în următorul deceniu dacă alte țări din UE adoptă măsuri similare. Suedia a avut la dispoziție un produs local, numit snus: un tutun oral, fără fum, recunoscut de FDA ca alternativă mai puțin nocivă la fumat.

„Suedia a început mai devreme, este adevărat. Există și un element cultural pentru că oamenii apreciază cu adevărat snusul și îl folosesc în locul țigărilor și îl preferă acestora. Dar în țări precum Japonia, în doar cinci ani, țigările au scăzut de peste patru sau cinci ori mai mult decât înainte. Deci, ritmul schimbării este într-adevăr accelerat. Dacă iei orașe precum Vilnius, în doar câțiva ani, 45% dintre locuitori au ales schimbarea, adică aproape jumătate din populație. Deci, schimbarea este reală și se poate întâmpla foarte repede dacă este încurajată de autoritățile guvernamentale, de ONG-uri, de către profesioniștii din sănătate, în general și de oameni, în discuții informale, din grijă pentru cei dragi”, a declarat Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications PMI.

Experiența suedeză demonstrează că, prin alternative mai bune la țigări, o țară își poate îmbunătăți cu adevărat sănătatea publică. Este doar o chestiune de încurajare a schimbării, dublată de controlul consecințelor nedorite, cum ar fi utilizarea de către tineri sau nefumători. Modelul țării nordice ar trebui replicat și adoptat în țările care au doar politici restrictive care și-au dovedit deja limitele”  – a adăugat oficialul Philip Morris International.

 

„Țări precum Anglia sau Noua Zeelandă au implementat politici publice pentru a face exact același lucru. Aceste politici îi încurajează pe cei care fumează să renunțe. Și dacă nu renunță, îi încurajează să treacă la produse care nu ard, cum ar fi țigările electronice sau produsele din tutun încălzit. În alte țări precum Japonia, peste o treime din populație a trecut deja la tutun încălzit și, în consecință, rata fumatului scade semnificativ. Deci, cu siguranță, este posibil ca alte țări să urmeze modelul suedez și poate chiar mai bine” – Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications PMI.

În raportul „Experiența suedeză, o foaie de parcurs pentru o societate fără fumat”, autorii, reputați oameni de știință cu activitate în reducerea riscurilor asociate fumatului, identifică direcția cheie care a asigurat succesul strategiei suedeze: a face alternativele mai puțin dăunătoare accesibile, adoptabile și rezonabile ca preț.

„Cred că sprijinul general din partea comunității de sănătate publică din Suedia a ajutat foarte mult. Alte țări sunt și mai îndrăznețe și probabil că acesta este drumul de urmat. În Noua Zeelandă, de exemplu, Ministerul Sănătății propune în mod activ o campanie care le reamintește oamenilor că renunțarea este cel mai bun lucru de făcut. Dar dacă nu o fac, astăzi există țigări electronice și produse din tutun încălzit. În mod similar, guvernul Regatului Unit a derulat o campanie pentru a încuraja oamenii să treacă la țigări electronice. Așadar, cred că o implicare activă a guvernelor, autorităților, ONG-urilor poate ajuta cu siguranță la accelerarea ritmului schimbării”, a spus Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications PMI.

Modelul suedez combină unele dintre recomandările Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului, inclusiv reducerea cererii și ofertei de tutun, interzicerea fumatului în anumite locuri, dar adaugă un element extrem de important de reducere a riscurilor și empatie pentru fumătorii care nu renunță, care în mod ciudat, lipsește din Convenția-cadru pentru controlul tutunului, care asigură rețeta succesului: acceptarea produselor fără fum ca alternativă mai puțin dăunătoare.

În țările conservatoare și reticente, precum România, circulă foarte multe mituri și există o puternică dezinformare privind alternativele mai puțin nocive la fumat. În același timp, 5 milioane de români continuă să fumeze, fără să aibă acces la informații și studii care i-ar ajuta să facă trecerea către o alternativă cu riscuri reduse” – a explicat Tommaso Di Giovanni.

 

„Românii trebuie să primească un mesaj foarte clar, simplu și consistent și probabil că ar trebui să fie trei rânduri. Primul: dacă nu fumezi, nu te apuca pentru că este rău pentru sănătatea ta. Dacă fumezi, renunță, pentru că este încă cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta. Dar dacă nu te lași, și marea majoritate a oamenilor, inclusiv românii, pur și simplu nu te lasă, ei bine, astăzi ai alternative care nu ard, care sunt o opțiune mult mai bună pentru tine decât țigările. Știința este destul de clară. Știm foarte bine că aerosolul provenit de la aceste produse conține doar o parte din substanțele chimice nocive pe care le găsim în fumul de țigară. Știm că toxicitatea acestor produse este mult redusă. Astăzi, avem chiar și rezultate epidemiologice timpurii, care indică o corelație puternică cu sănătatea populației care se îmbunătățește atunci când aceste produse sunt puse pe piață, de exemplu, în Japonia și Coreea. În cele din urmă, dovezile sunt destul de clare. Aceste produse sunt o alternativă mult mai bună decât țigările și, dacă sunt adoptate în mare măsură de persoanele care fumează, pot îmbunătăți sănătatea publică”, a declarat Tommaso Di Giovanni Communications (Philip Morris International).

Suedia, țara care a dat omenirii centura de siguranță și a făcut traficul rutier mult mai sigur, ne predă astăzi o nouă lecție. Cu ajutorul snusului – un produs cu tutun, vechi de peste 200 de ani, interzis în Uniunea Europeană din motive care nu vizează neapărat siguranța fumătorilor, bărbații din Suedia au fumat mai puțin și au consumat mai mult tutun fără fum decât în orice altă țară dezvoltată, rezultând cele mai scăzute rate de cancer pulmonar.

Guvernele și autoritățile sanitare din fiecare țară vor trage propriile concluzii în privința strategiei suedeze și, poate, vor lua cele mai bune decizii pentru cetățenii fumători.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...