Legea audiovizualului se schimbă în spatele cortinei

Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare se declară îngrijorată de efectele pe care le-ar avea asupra pieţei media intrarea în vigoare a proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte modificarea legii audiovizualului. Printr-o scrisoare oficială trimisă Ministerului Justiţiei, Asociaţia solicită intrarea proiectului în procesul de dezbatere  publică, afirmând că în forma actuală a avea un impact anticoncurenţial.
Alina Stanciu - mie, 14 nov. 2012, 11:16
Legea audiovizualului se schimbă în spatele cortinei

Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare (EACA), organismul „umbrelă” pentru toate agenţiile de comunicare din Europa, a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare oficială prin care solicită ca modificarea Legii audiovizualului (Legea 504/2002) să nu se facă prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât proiectul să poată fi dezbătut de părţile implicate. Asociaţia este îngrijorată de faptul că intrarea în vigoare a proiectului în forma actuală va avea efecte negative asuptra competiţiei pe piaţa serviciilor media audiovizuale. „Membrii din România ai asociaţiei noastre ne-au adus la cunoştinţă despre prevederile referitoare la mecanismul de achiziţie a spaţiului publicitar din proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte modificarea legii 504/2002 a audiovizualului. Din câte am înţeles, proiectul va fi aprobat în cadrul şedinţei de Guvern din 20 noiembrie şi, cu toate că proiectul a fost respins de Legislativ, nu a fost încă trimis oficial nici la Consiliul Concurenţei şi nici la Consiliul Naţional al Audiovizualului” se arată în scrisoarea EACA obţinută de ECONOMICA.NET în mod neoficial.

Oficialii Asociaţiei susţin totodată că nu se justifică modificarea Legii Audiovizualului printr-o ordonanţă de urgenţă.”Pentru că proiectul nu întruneşte elementele pentru a putea fi adoptat în regim de urgenţă, considerăm că nu este posibil să se facă uz de singura excepţie în care legea permite eludarea consultărilor. Astfel de excepţii pot fi invocate în circumstanţe excepţionale pentru a putea evita astfel un prejudiciu severe intereselor publice, ceea ce nu este cazul în această situaţie. Solicităm ca proiectul să fie supus dezbaterii publice şi să se ţină cont de părerea tuturor părţilor implicate”, se mai specifică în scrisoare.

Îngrijorările EACA

Asociaţia, care reprezintă interesele membrilor din 29 de state europene care împreună reprezintă aproximativ 85% din spaţiul publicitar cumpărat în Europa, se declară „extrem de îngrijorată” de mai multe prevederi din proiectul de ordonanţă de urgenţă. Este vorba despre

Art. 291 (1) Orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate.

2) Orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate, prezentate de intermediarii menţionaţi la alin. (1) beneficiarilor finali ai publicităţii televizate, vor fi în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul. Intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor şi mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicităţii televizate pentru care solicită ofertele de preţ.

3) Obiectul achiziţionării menţionate la alin. (1) va fi plătit direct de către beneficiarul final al publicităţii televizate radiodifuzorului, în baza facturii ce va fi transmisă beneficiarului final al publicităţii televizate de către radiodifuzor. Orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestora, acordat de către radiodifuzor trebuie să figureze pe factura emisă beneficiarului final al publicităţii televizate.

(4) Intermediarii menţionaţi la alin. (1) nu pot să primească altă plată sau contraprestație decât cea care le este plătită de către beneficiarul final al publicităţii televizate în vederea remunerării serviciilor prestate şi nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului.”

Efectele proiectului de OUG

EACA se declară îngrijorată că, având în vedere articolele menţionate anterior, piaţa va fi afectată în mod negativ.

„Sumarizând, îngrijorările noastre sunt următoarele
– proiectul are un impact necompetitiv major
– proiectul limitează puterea de negociere a agenţiilor în relaţia lor cu emiţătorii (televiziuni, psoturi de radio etc)
– proiectul favoreazează crearea unui monopol al emiţătorilor asupra spaţiului de publicitate pentru că beneficiarul final este forţat să încheie contract cu o anumită agenţie
– proiectul nu defineşte termenul de „intermediar” şi nu ţine seama de rolul complex pe care îl au agenţiile de publicitate.”, se arată în scrisoare.

OUG criticat şi în România

Proiectul de OUG prin care se doreşte modificarea legii audiovizualului a fost respins şi de către Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR),potrivit căreia o astfel de modificare ar favoriza monopolul radiodifuzorilor asupra spaţiului publicitar propriu.Potrivit instituţiei, modificarea încalcă principiul libertăţii economice şi are efecte negative asupra mediului concurențial în care îşi desfăşoară activitatea toţi actorii economici implicaţi în piaţa serviciilor media audiovizuale.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, el fiind obligat de judecătorii să plătească......
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...